open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
DF o poplavama u Tuzli: Rješavanje loše odvodnje nije privlačno vlastima jer se "ne vidi"
Jako nevrijeme i kiša pogodilo je jučer Tuzlu, i izazvalo brojne probleme i štete građanima.
24.07.2020. u 12:56
get url
text

Između ostalog, grad je nekoliko sati bio blokiran zbog velikih količina vode koje su se nakupile na najfrekventnijim saobraćajnicama. To je samo, kako ističu iz Demokratske fronte Tuzla, najnovije podsjećanje na neriješen i zanemaren problem loše odvodnje na gradskim ulicama koje poplave sa svakom jačom kišom.

Iz DF-a Tuzla uputili su ovim povodom otvoreno pismo gradskim vijećnicima i vlastima grada Tuzle koje prenosimo u cijelosti:

Zapravo, riječ je o nebrizi gradskih vlasti i većine u Gradskom vijeću Tuzla za stvarne probleme i svakodnevnicu građana. Koliko još vremena treba proći pa da većina u GV Tuzla koju predvode SDP i PDA počnu slušati i iznositi probleme građana na sjednicama, te predlagati rješenja?

Za sada samo jedan čovjek u izvršnoj vlasti Grada Tuzla predlaže rješenja, vrlo često populističke ideje i projekte, provodi ih u djelo, dok većina u gradskom vijeću slijepo sluša i klima glavom. Rješenje problema loše odvodnje nije privlačno izvršnoj vlasti Grada Tuzla jer se radi uglavnom o cijevima i kanalima ispod površine zemlje. Dakle, rezultati takvog projekta ne bi "golim" okom bili vidljivi, tako da bi ostali uskraćeni za jeftini politički marketing, samohvalu i političku promociju, koja često graniči sa dobrim ukusom.

Najsvježiji primjer pokušaja uvrede zdravog razuma i građana Tuzle, je pokušaj promocije projekta vodosnabdijevanja jednog dijela naselja Lipnica, koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od centra Tuzle. Naime, gradonačelnik Tuzle i pojedini vijećnici SDP-a se hvale da su ljudima uveli gradsku vodu.

Poštovani vijećnici na vlasti iz SDP-a i PDA!

Hvaliti se da je ljudima, građankama i građanima Tuzle, koji žive samo nekoliko kilometara od centra grada tek sada, u 21. vijeku, uvedena gradska voda je vaš poraz i sramota. To je uvreda za zdrav razum i sve građanke i građane Tuzle, a posebno tuzlanskog naselja Lipnica. Pitamo vas, koliko je novca u posljednjih 20-ak godina vaše vladavine potrošeno na manje važne projekte, od uvođenja gradske vode u svim tuzlanskim naseljima? Pitamo i odgovaramo! Potrošeni su milioni konvertibilnih maraka, na manje bitne i nebitne stvari i projekte za svakodnevni život građana. Vaše takvo ponašanje i odnos prema Tuzli i građanima, rezultat su vašeg otuđenja od svakodnevnice, i klasičnog oblika nepoštovanja građanki i građana u čijoj bi službi trebali biti. Osim toga, klasičnim pokušajem uvrede i podvale smatramo predizborne radove na pojedinim gradskim raskrsnicama, na kojim godinama svjedočimo saobraćajnim nesrećama, nažalost sa teškim povredama i brojnim smrtnim posljedicama. Ovim putem pitamo izvršnu vlast Tuzle, zašto će naprimjer građani Solane tek sada, kako se navodi u plaćenim PR tekstovima, na pojedinim portalima, imati pravo da sigurno prelaze ulicu? Zašto sigurnost građana Solane nije poboljšana mnogo ranije, a ne sada pred lokalne izbore? Mnogo je neodgovorenih pitanja  građanki i građana, koje nadamo se "vlast dovoljna sama sebi" nije umorila i ušutkala.

Ovim putem pozivamo građane, da budu glasniji i uporniji u svojim zahtjevima. Mi u Demokratskoj fronti ostajemo otvoreni za razgovore sa građanima, isticanjem i borbom za rješavanje njihovih svakodnevnih problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.