open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
DF: Plenković neće odlučivati o Izbornom zakonu, već građani BiH
Demokratska fronta danas je poručila premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću da Izborni zakon BiH nikada neće biti promijenjen na način kako to želi predsjednik HDZ-a Dragan Čović, unatoč svoj mogućoj podršci Plenkovića.
19.08.2020. u 19:27
get url
text

- Svima je poznato da su HDZ-ovi zahtjevi za izmjenom Izbornog zakona u potpunoj suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, da su u potpunoj suprotnosti sa evropskom pravnom stečevinom i evropskim standardima i principima. Plenković se podrškom koju najavljuje Čoviću suprotstavlja temeljnim postulatima Evropske unije, koje je Republika Hrvatska član.

Kao što takva nastojanja nisu urodila plodom u proteklim godinama, te je upravo zbog njih Dragan Čović na izborima za člana Predsjedništva BiH doživio bolan i zaslužen poraz, tako ni u budućnosti neće uroditi plodom. O izmjenama Izbornog zakona BiH neće odlučivati Plenković, nego građani Bosne u Hercegovine putem svojih političkih predstavnika.

Za razliku od HDZ BiH koji svoje političke želje za izmjenom Izbornog zakona temelji na anticivilizacijskim i antievropskim principima, Demokratska fronta je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH koji je u potpunosti usklađen sa Mišljenjem Evropske komisije.

Upravo zbog toga, prijedlog DF-a ima potpunu podršku svih probosanskih stranka ali i međunarodne zajednice. Pozivamo premijera Republike Hrvatske da detaljno prouči prijedlog DF-a, kako bi se upoznao sa načinom izmjena Izbornog zakona na temelju evropskih pravnih principa, pogotovo zbog toga što znamo da su u tome smislu HDZ-ova nastojanja u Evropskom parlamentu doživjela potpuni debakl- poručili su iz Demokratske fronte. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.