open-navfaktor-logo
search
Reakcije
DF: Politike blokada i ucjena putem CIK pokušavaju izvesti državni udar
Pozivaju bosanskohercegovačku javnost da s pažnjom prati CIK-ovo zasjedanje na kojem može biti određena daljnja sudbina BiH
31.10.2018. u 12:44
get url
text

Članovi Centralne izborne komsije koji se nalaze pod političkim patronatom segregacijskih politika koje žele da dobrom dijelu građana BiH oduzmu aktivno pravo glasa danas na sjednici CIK-a na kojoj se raspravlja o utvrđivanju načina raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, pokušavaju izvesti klasični državni udar i brutalno kršenje Ustava FBiH, saopćeno je iz DF-a.

-Naime, ukoliko se popis iz 2013. godine, bude korsitio kao osnov za raspodjelu mandata time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede - navode iz DF-a.

Stoga, kako navode, pozivaju bosanskohercegovačku javnost da s pažnjom prati CIK-ovo zasjedanje na kojem može biti određena daljnja sudbina BiH.

-Raspoloženje koje vlada kod pojedinih članova CIK u smislu kršenja Ustava izraz je političke volje pojednih politika koje u posljednje vrijeme aktivno prijete blokadom institucija BiH ukoliko se izborni proces ne uskladi po njihovim željama a mimo slova zakona i Ustava - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.