open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
DF: Populizam Arnauta, Naše stranke i SDA doveo do blokade jačanja Granične policije
Današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH je još jednom pokazala površnost i populistički pristup zastupnika Damira Arnauta i par njegovih kolega iz Naše stranke, saopćio je DF.
15.07.2020. u 15:21
get url
text

- Naime, pod izgovorom da je neophodno uvesti moratorij na zapošljavanje u institucijama Bosne i Hercegovine, zastupnici predvođeni Arnautom su uspjeli izglasati blokadu jačanja Oružanih snaga, SIPA-e, OSA-e i što je najvažnije u trenutku velikog priliva migranata, Granične policije BiH. Da su državne institucije, zbog dugogodišnjih pokušaja da ih se oslabi, najslabije kapacitirane, dok je najveća javna potrošnja na nižim nivoima vlasti, je jasno svima, osim zastupnicima koji su danas pristali na jeftini populizam. Takav pristup Arnauta, koji se jeftinim trikovima služio i kao kadar Stranke za BiH i SBB-a, nije ništa neuobičajeno, ali se od drugih zastupnika koji su podržali ovaj zaključak očekivao ozbiljniji pristup ovom pitanju - naveli su iz DF-a.

Posebno je, dodaju iz DF-a, iznenađujuće kako je i SDA pristala na ovaj nedržavotvorni čin, i podržala slabljenje institucija, iako su namjere predlagača iz opozicije bile vrlo jasne, i po državu štetne. Demokratska fronta će, kako dodaju, uvijek podržati smanjenja nepotrebne administracije, i rastrošnosti od lokalnog do entitetskih nivoa, međutim nikada neće pristati da se dodatno slabe institucije države Bosne i Hercegovine.

U vezi s ovim pitanjem oglasio se i Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- U vrijeme kada migrantska kriza dobija svakim danom na intenzitetu, u uvjetima kada zbog višegodišnje blokade nedostaje nekoliko stotina državnih graničnih policajaca i drugog nephodnog kadra da bi se uopšte mogli suprostaviti pomno planiranoj strategiji susjedne Srbije gomilanja migranata u BiH, odnosno u nekoliko kantona sa bošnjačkom većinom, kada se BiH suočava sa najozbiljnijim izazovima - sve do otvorene prijetnje secesijom i konstantnog rušenja ionako devastiranih državnih institucija, opozicija iz Federacije BiH - koja ne glasa za rekonstrukciju CIK-a, koja ne glasa za budžet (a hoće izbore!) i sl., danas je predložila još jedan populistički zaključak kojim se nastoji onemogućiti popunjavanje institucija države BiH koje su ionako na izdisaju jer nisu popunjene u kadrovskom smislu, niti tehnički opremljene za efikasno suočavanje sa narastajućim problemima, uključujući i migrantsku krizu - naveo je Begić i dodao:

"Dok gospodin Dodik od entiteske administracije otvoreno pravi administraciju buduće države, svakodnevno popunjava policijske strukture entiteta RS koje naoružava i oprema najsavremenijom opremom i sl., grupa očigledno nedoraslih državnih zastupnika iz Federacije BiH predlaže (a SDA podržava!) dodatno devastiranje institucija države BiH kroz onemogućavanje njihovog prijeko potrebnog popunjavanja".

- Gospodo, država živi preko institucija, a institucije čine ljudi, pokušajte ovo nametnuti na nivoima lokalne samouprave, na kantonalnom i entitetskom nivou gdje to ima smisla. Državni nivo je ionako pred kolapsom, značajnim dijelom i zbog onih koji u svom populističkom djelovanju, i u namjeri dodvoravanja biračkom tijelu, ne vide posljedice svojih radnji. Ili ih je jednostavno briga za posljedice!
Opasno je pustiti dijete u tenk, vrlo opasno... - zaključio je Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.