open-navfaktor-logo
search
Pogubnost blokada
DF: Ukoliko se odluče za blokade, EU mora uskratiti finansijsku pomoć vlastima u RS
Demokratska fronta (DF) smatra SNSD-ovu najavu blokada donošenja odluka na državnom nivou očajničkim protestom politike Milorada Dodika, koja, smatraju, ne može da se pomiri sa činjenicom da se moraju uvažavati odluke Ustavnog suda kao temeljni princip vladavine prava.
12.02.2020. u 14:53
get url
text

- Dodik i SNSD nikoga neće zaplašiti blefovima i navodnim povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine kao ni blokadom donošenja odluka na državnom nivou, koja je sastavni dio političke djelatnosti SNSD-a uopće – poručuju iz DF-a.

Blokada donošenja odluka na državnom nivou, ocjenjuju iz DF-a, nikome u RS-u neće donijeti ništa dobro. Time se, dodaju, samo usporava mogućnost provođenja reformi na evropskom putu, a SNSD se prokazuje kao glavni kočiničar evropskog puta.

- Mi u DF-u ipak smatramo da ukoliko se SNSD odluči za bilo kakve blokade u pogledu donošenja odluka na državnom nivou, čime bi se usporili reformski procesi i sabotirala evropska perspektiva, da Evropska unija mora odmah ukinuti bilo kakav oblik finansijske podrške vlastima manjeg entiteta – poručuju iz DF-a.

U saopćenju također ističu da je akon ovakvog poteza valjda postalo jasno i evropskim i svjetskim akterima da je na sceni neka vrsta “puzajućeg državnog udara” i da je ovaj put više nego očigledno da Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne vidi kao stabilnu državu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.