Dvije hiljade umjetnina

Digitalizirano blago BiH: Nacionalni spomenici uskoro dostupni u nekoliko klikova

Objavljeno: 23.05.2019. u 15:48 Autor: J. Bojić

Riječ je od dvije kolekcije Međunarodne galerije portreta Tuzla koje imaju status nacionalnih spomenika BiH. Prva kolekcija nosi naziv Tito u djelima likovnih umjetnika i obuhvata 85 slika, a druga obuhvata 2.000 djela Ismeta Mujezinovića

Slika "Radost" Ismeta Mujezinovića će biti dostupna u digitalnoj formi

FOTO: Faktor

Međunarodna galerija portreta Tuzla digitalizirala je više od dvije hiljade umjetničkih slika, koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH. Na ovaj način neprocjenjiva umjetnička djela bit će dostupna svim građanima BiH, koji nemaju priliku da ih vide u galerijskom ambijentu.

Dvije kolekcije

Projekat je realiziran uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta. Ukupno je digitalizirano 2.085 slika, te veliki broj pratećih dokumenata vezanih uz umjetnička djela.

- Riječ je od dvije kolekcije Međunarodne galerije portreta Tuzla koje imaju status nacionalnih spomenika BiH. Prva kolekcija nosi naziv Tito u djelima likovnih umjetnika i obuhvata 85 slika, a druga obuhvata 2.000 djela Ismeta Mujezinovića. Sve to će biti dostupno krajnjim korisnicima putem web platforme - kaže Senad Begović iz Centra za kulturu Tuzla, čovjek koji je odradio najveći dio posla vezan za digitalizaciju.

Muzeji u našoj zemlji nisu posjećeni u odnosnu na velike evropske centre kulture, a digitalizacija je jedan od alata koji, ukoliko se iskoristi, može animirati potencijalne posjetitelje, jer veliki broj njih i ne zna kakvo blago se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.

- Digitalizacija je bitna zbog preventive i zaštite umjetničkih djela, zaposlenicima za pripreme budućih izložbi, ali i krajnjim korsnicima koji nisu u mogućnosti posjetiti muzej ili naći neki historijski dokument koji ih zanima - pojašanja Begović.

Krađa umjetnina

Krađa umjetničkih djela bila je veliki problem posebno tokom rata, ali i u vremenu poslije njega, a digitalizacija je jedan od načina da se oteža posao kradljicima, jer je nešto što je poznato i lako dostupno za provjeru puno teže prodati, a samim tim i manje zanimljivo na crnom tržištu.

- Popis svih umjetnina je jedno od najvažnijih pitanja za galerije i muzeje u BiH. Dakle, da znamo šta naša država posjeduje i u kakvom je to stanju. Moramo konačno kompletirati spisak umjetnina koje imamo i na Ministarstvu civilnih poslova BiH je da zaokruži taj proces. U vezi s tim moramo znati i šta nam nedostaje - kaže Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU).

CPKU je napravio bazu nestalih umjetnina na kojoj se, za sada, nalazi 180 pojedničanih stavki, od umjetničkih slika i skulptura do artefakata koji imaju historijsku vrijednost.

- Prije dva dana nam se javila gospođa iz Ljubljanje kojoj su tokom rata u Sarajevu opljačkane slike i ona nam je tek sada poslala spisak tih djela. Državne ustanove imaju obavezu da dostave svoje spiskove ukradenih umjetnina. Neka djela smo već uspjeli pronaći, ali je ovo proces koji traje već pet godina, a trajat će još dugo - kaže Jusufović.

Dvije digitalizirane kolekcije je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH su 2013. proglašene za nacionalne spomenike BiH. Ono što je digitalizovano ubrzo će biti dostupno na web stranici Centra za kluturu u sklopu kojeg djeluje Međunarodna galerija portreta, a postoji i ideja da se napravi posebna web platforma za pretraživanje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije