navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poznati naučnik

Đikić: Popuste li se mjere na proljeće ćemo imati treći val, nekima će vakcina osigurati zaštitu za cijeli život

Naučnik Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu, kazao je da sada moramo biti oprezni jer novi sojevi koji kruže zemljama u regiji i šire mogli bi biti laki okidač za treći val ako ne budemo imali kontrolu nad virusom.

Objavljeno: 12.02.2021. u 20:23
get url
text

- Zato moramo na pametan način primjenjivati mjere i govoriti istinu, a ne davati populistička obećanja. Najveća opasnost leži u opuštanju, jer dvije do tri sedmice širenja virusa bez kontrole može dovesti do trećeg vala na proljeće – naglasio je Đikić za 24sata.hr.

Kaže kako će naredno ljeto biti drugačije od prethodnog iz dva razloga.

- Jedan je to što imamo vakcinu koju lani nismo imali i do ljeta će veliki dio rizične populacije biti procijepljen. Drugo je da imamo bolja testiranja i globalno smo uspješniji u reagiranju. Negativno je što imamo nove sojeve koji su već uvelike prošireni, pa će turizma u tom smislu biti jedan od većih opasnosti. Najbolji dokaz za to nam je Portugal kojem su turisti iz Velike Britanije srušili dotadašnji zdravstvenu sliku. Ovo ljeto turisti će prije svega tražiti sigurnost i visok kvalitet turizma – istakao je Đikić.

Pojasnio je i šta je ključ vakinacije:

- Glavno je pitanje koliko će trajati imunost da ne doživimo teže oblike bolesti. Vakcina osigurava da oko osam mjeseci osoba ne može teže oboljeti, ali u realnosti za neke će to biti nekoliko godina, a za neke će procjepljivanje značiti i zaštitu za cijeli život – naveo je Đikić.