open-navfaktor-logo
search
Kup BiH
Direktan okršaj Sarajeva i Veleža za trofej i plasman u Evropu
Na stadionu Bilino polje u Zenici večeras od 19 sati bit će odigrana utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2021/22.
19.05.2022. u 07:50
get url
text

U završnicu su se plasirali Sarajevo i Velež, a trofej Kupa će biti odlična prilika za igrače oba tima za spas sezone.

Osim trofeja pobjednik će osigurati i nastup u evropskim takmičenjima naredne sezone.

Pobjednik Kupa BiH automatski će izboriti drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Oba tima su do finala došla na impresivan način. Mreže Sarajeva i Veleža su se u najmasovnijem takmičenju tresle samo po jedanput. Sarajevo je jedini gol primilo u prvom kolu u Modriči, dok je put do mreže Veleža pronašla samo ekipa Širokog Brijega u revanš utakmici četvrtfinala.

Sarajevo je do finala savladalo Alfa Modriču 4:1, Ljubić 1:0, Slobodu 2:0, Igman dva puta po 2:0, dok je protiv Slobode u revanšu bilo 0:0.

S druge strane, Velež je do prilike za trofej stigao nakon što je ostvario pet pobjeda (Zvijezda 09 0:3, Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje 0:6, Široki Brijeg 4:0, Tuzla City 4:0, Tuzla City 1:0). Jedini poraz doživjeli su od Širokog Brijega u revanšu četvrtfinala (0:1).

Bordo tim je do sada sedam puta osvajao Kup BiH po čemu je rekorder, dok Velež po prvi put u nezavisnoj državi igra finale najmasovnijeg fudbalskog takmičenja.

Pravdu na ovom susretu dijelit će najbolji bh. sudija Irfan Peljto, a pomagat će mu njegovi standardni pomoćnici Senad Ibrišimbegović i Arnel Novalić.

Četvrti sudija bit će Miloš Gigović, a tu će biti još Ermin Sivac i Mirza Kazlagić.

Gledatelji u našoj zemlji će ovaj susret moći pratiti u direktnom TV prijenosu na kanalu Arena Sport.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.