open-navfaktor-logo
search
Prvi u okruženju
Direktna komunikacija sa građanima: MUP RS-a uveo "chat bot" na Viberu
Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a RS-a bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je "jedan na jedan", uz osiguranu privatnost 
17.06.2019. u 13:27
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a prvo je u okruženju uvelo nove servise građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu.

U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije koje su u trendu – chat bot i QR kod. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, a MUP RS-a je izabrao Viber jer smatraju da ga građani najviše koriste i dostupan je na svim mobilnim platformama.

U planu je da ova aplikacija bude dostupna i putem drugih messengera.

Aplikaciju su razvili domaći stručnjaci u MUP-u RS-a iz Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije.

- Komunikacija je u potpunosti zaštićena. MUP RS-a je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehonologije u svom radu. Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a RS-a bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je "jedan na jedan" i drugi korisnici, koji također budu koristili ovu uslugu, nemaju uvid u komunikaciju drugih. Privatnost je osigurana – ističu u MUP-u RS-a.

Naglašeno je da se putem ove aplikacije ne mogu prijavljivati hitni slučajevi, te je za to i dalje aktivan broj 122.

Međutim, omogućeno je da MUP RS-a šalje razne servisne informacije i druga obavještenja, moguće je odrediti lokaciju najbrže policijske stanice u odnosu na lokaciju korisnika, zatim omogućava građanima da dobiju fotografiju prekršaja vozila koje je u njihovom vlasništvu pomoću QR koda i drugo.

- Na Viber dobijaju dvije fotografije koje su napravljene u razmaku od 0,2 sekunde gdje je prikazano vozilo koje je počinilo prekršaj, mjesto i oznaka puta, datum, vrijeme, ograničenje i izmjerena brzina kretanja tog vozila. Cilj je transparentnost i otvorenost rada MUP-a RS-a – kazali su nadležni u MUP-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.