Direktor Fortituda za Faktor: Preminula djevojka je imala slabo srce, nema govora o promrzlinama

Objavljeno: 10.01.17 u 19:43 Autor: E. F.

Asim Hadžimahmutović, direktor preduzeća Fortitudo iz Travnika čija je radnica preminula danas, na svoj osamnaesti rođendan i to nakon što joj je pozlilo na radom mjestu, kazao je za Faktor da se sve odigralo pet minuta prije početka radnog vremena. 

Nakon smrti djevojke tvronica zatvorena FOTO: ARHIV
Nakon smrti djevojke tvronica zatvorena FOTO: ARHIV

- Djevojka je došla od kuće na posao i pet minuta prije početka radnog vremena pozlilo joj je. Zabolio ju je stomak i počela je gubiti svijest. Odmah je došla Hitna pomoć ali je ona preminula na putu do bolnice - kazao je Hadžimahmutović za Faktor. 

Još uvijek u stanju šoka direktor ovog preduzeća za Faktor ističe kako prve informacije o onome što se dogodilo osamnaestogodišnjoj Ameli Mahalbašić, a koje su došle do njega, govore o tome da je imala slabo srce. Smrt je bila trenutna i ljekari, iako su je pokušavali reanimirati, nesretnoj djevojci nisu mogli pomoći. 

-Počela je raditi kod nas prije četiri mjeseca i vjerujte svi smo u šoku, tako je bila mlada. Danas je u firmi nastala opća panika pa smo odlučili da zatvorimo tvornicu i obustavimo rad jer smo svi pod snažnim utiskom njene smrti - kazao nam je Hadžimahmutović. 

Prema njegovim riječima, nema govora o tome, kako se špekulisalo, da radnici ove firme rade u nehumanim uvjetima. 

- Temperature su veoma niske i vjerujte nije lako zagrijati dvije hale u kojima boravi 850 radnika. Uslovi rada jesu otežani, svima je vjerovatno hladno po rukama ali definitivno nisu toliko loši da bi doveli do ovoga - kazao nam je Hadžiahmetović. 

Iza preminule djevojke ostali su neutješni roditelji te brat i sestra. Kako saznajemo, otac i majka preminule Amele nisu željeli da se obavi obdukcija njenog tijela, a kako bi se utvrdio stvarni uzrok smrti. 

Policija Srednjobosnaskog kantona sutra će nastaviti rad na ovom slučaju i utvrđivanju okolnosti pod kojima se sve odigralo. 

Predsjednik Sindikata "Fortituda" Samir Hadžić večeras je također u izjavi Faktoru negirao da je djevojka preminula usljed izuzetno niskih temperatura u prostorijama tvornice. Također, ustvrdio je i da nisu tačni navodi kako je više radnika tražilo ljekarsku pomoć.