open-navfaktor-logo
search
Bit će opet nagrađen
Direktor Fudo, čelično krilo bot armije
Ovo je tekst o Fudi manekenu i njegovom bot-problemu... 
25.04.2020. u 20:21
get url
text

Pjesma Ramba Amadeusa ide malo drugačije, ali shvatili ste poentu. 

Naime, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Fuad Čibukčić, pravi je dobro plaćeni budžetski maneken. Šta god ga pitaju, on kaže da nije nadležan, niti ga sekira. Poduga je lista njegovih neiteresovanja, ali pređimo odmah na ono što ga jako zanima otkako se konektovao na budžet. 

VEZANI TEKST - Ekološka katastrofa nije u Čibukčićevoj nadležnosti, ali jesu besmisleni projekti "jačanja svijesti"

Direktor Čibukčić jako je zainteresiran za, kako su utvrdili federalni revizori nakon provjere poslovanja Fonda za zaštitu okoliša, da sebi i najbližim saradnicima izdašno finansijski ugodi. Čibukčić za svoj rad prima osnovnu plaću od 4.185 maraka neto bez minulog rada, kako su naveli 2016. godine, što je jednako iznosu od oko pet prosječnih plaća u Federaciji. Čibukčiću je na plaću obračunavan i dodatak "po osnovu akademskog zvanja doktora nauka" u mjesečnom iznosu od 400 KM. Jedan od prvih poteza Čibukčića nakon što je imenovan na poziciju direktora federalnog Fonda za zaštitu okoliša bio je da samom sebi poveća plaću. 

Čak ni plaća veća od 4.000 maraka sa "posebnim dodacima" nije mu bila dovoljna. Tako je Čibukčić u mjesečna primanja sebi uračunao i naknadu za prijevoz s posla i na posao od 53 KM, uprkos tome što na raspolaganju svakodnevno imao službeni automobil i vozača!

- Smatramo neprimjerenim da se naknada za prijevoz s posla i na posao isplaćuje direktoru i pomoćnicima direktora, koji imaju pravo na upotrebu službenog vozila u trajanju od 24 sata - naveli su revizori u jednom od izvještaja o radu Fonda. 

Osim izdašnih finasijskih naknada za direktora, Fond je izdašno finasirao i firme stranačkih kolega (SBB), kao i stranci bliske medije i to kroz "projekte jačanja javne svijesti o značaju zaštite okoliša i održavanje tematskih konferencija i radionica". 

Čibukčić je neko vrijeme dobijao i "siću" od više stotina maraka po osnovu članstva u Nadzornom odboru BH Telecoma. Mediji su kasnije pisali da mu je, navodno, i supruga Vanda kao idealan kandidat, logično, dobila posao u BH Telecomu. 

- Supruga bivšeg predsjednika Nadzornog odbora BH Telecoma Fuada Čibukčića, Vanda Čibukčić, od 2. septembra uposlena je u BH Telecomu - objavio je NAP u septembru prošle godine, uz napomenu da Čibukčić tu informaciju nije želio ni potvrditi niti demantirati.

Sve u svemu, direktor Fuad Čibukčić, vjerovatno je najplaćeniji stranački bot u cijeloj državi. Fino se zarađuje, a tastatura trpi svašta. Bit će, ako Bog da ( a ponešto se pita i stranački šef), nagrađan opet nekom adekvatnom pozicijom. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.