open-navfaktor-logo
search
Nezakonito imenovan
Direktor Gerontološkog centra Sarajevo nije smijenjen ni šest mjeseci nakon uočenih nepravilnosti
Direktor KJU Gerontološki centar Sarajevo Mirza Musa, kadar Naše stranke, jedan je od direktora kantonalnih ustanova za koje je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo ustanovio da je nezakonito imenovan na tu poziciju.
03.09.2022. u 08:00
get url
text

Nakon Faktorovog teksta o direktorima koji nezakonito obnašaju svoje funkcije u Kantonu Sarajevo, na našu adresu od čitatelja stigao je dokument Ureda za borbu protiv korupcije u kojem se navodi da su uočene nepravilnosti prilikom imenovanja direktora Gerontološkog centra Sarajevo Mirze Muse. 

- Dokumentacija, koju je u koverti za prijavu na konkurs dostavio kandidat Mirza Musa, pored biografije, ne sadrži prijavu za konkurs kao formalni podnesak, iako je to traženo i naznačeno jasno u tekstu javnog konkursa, kao i u odredbama Pravilnika o vrsti stručne spreme i proceduri izbora i imenovanja direktora javnih ustanova iz oblasti socijalne službe - navodi se iz Ureda za borbu protiv korupcije.

Dalje se navodi da Musa nije dostavio konkretne dokumente koji dokazuju da ispunjava uvjete za imenovanje na ovu poziciju.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Koji direktori u kantonalnim ustanovama još nezakonito obnašaju svoje funkcije?
 

- Kao dokaz o najmanje pet godina radnog staža (od kojih najmanje tri godina na rukovodećim poslovima), kandidat Mirza Musa je priložio potvrdu firme ATA Bussines solution d.o.o. i potvrdu UNDP-a, a iz istih nije vidljivo da li se radi o poslovima za koje je predviđen VSS, niti da li se radi o rukovodećim poslovima. Sporna je i činjenica da je u firmi ATA Bussines solution upisan kao radni staž sa srednjom stručnom spremom u evidenciji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok radni staž u UNDP-u uopće nije upisan u evidenciju - navode iz Ureda.

Ovaj dokument datira iz mjeseca marta ove godine. Od tad je prošlo skoro šest mjeseci, a Mirza Musa i dalje obnaša direktorsku poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.