open-navfaktor-logo
search
Predmet "Kasa"
Direktor "Metropolisa" osuđen na godinu zatvora, oduzeto mu više od pola miliona KM
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Nedžada Rašidagića, direktora "Metropolisa" za krivično djelo porezna utaja.
23.06.2021. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Šefica i šef sarajevskog ugostiteljskog objekta Metropolis pušteni na slobodu

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Sporazumom se od optuženog i firme "KENNA" u okviru koje posluje ugostiteljski objekat "Metropolis", oduzima i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 694.663,14 KM.

Navedeni iznos je uplaćen na depozitni račun te će po pravosnažnosti presude biti uplaćen u budžet Federacije BiH.

- I ostali osumnjičeni u predmetu "Kasa" protiv kojih je istraga i dalje u toku, terete se da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali manji porez nego što je trebalo - saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Akcije "Kasa", podsjetimo, započeta je u martu 2019. godine kada je uhapšeno 13 osoba, među kojima i odgovorne osobe iz poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi.

Uhapšeni su zbog sumnje na utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.