open-navfaktor-logo
search
Ramazan
Direktor mostarske medrese Aid ef. Tulek: Ljudski životi su najvažniji
Nastava u Karađozbegovoj medresi u Mostaru kao i u svim drugim obrazovnim institucijama u zemlji prekinuta je 13. marta. Od tog dana odvijala se online nastava, koja je prema ranije utvrđenim planovima prekinuta početkom mjeseca ramazana.  
13.05.2020. u 09:28
get url
text

Učenici ove škole svakog ramazana obustavljaju redovnu nastavu, odlazeći na jednomjesečnu praksu u džamije i džemate širom Bosne i Hercegovine. Ove godine odlukom Rijaseta Islamske zajednice učenici usljed pandemije i opasnosti koje je sa sobom donijela, nisu otišli u džemate, već u svoje domove, gdje prema riječima direktora Aida ef. Tuleka, ramazanske dane prema uputama provode u krugu porodica.

- Dobili su zaduženja da tokom ramazana obavljaju vjerske obaveze i dužnosti, odnosno da predvode namaze u svojim domaćinstvima. Ublažavanjem mjera od strane kriznih štabova, određeni broj učenika naknadno je angažovan kao ispomoć imamima u različitim vjerskim obredima. Oni su se tako u prvim sedmicama mubarek mjeseca priključili aktivnostima u okviru svojih džemata - ističe efendija Tulek.

Online nastava nastavit će se i nakon bajramskih blagdana i vjerovatno će se izvoditi do samog kraja školske godine.

- Ukoliko ne dođe drugačija naredba od nadležnog kantonalnog ministarstva za nauku i obrazovanje, nastava će se na ovaj način izvoditi do kraja školske godine. Preostale su nam još tri sedmice i izvjesno je da ćemo do kraja raditi na ovaj način - dodaje Tulek.

Svi dosadašnji namazi klanjali su se poštujući izrečene higijensko-epidemiološke mjere, dok se teravih namazi dosad nisu mogli obavljati, s izuzetkom imama i članova džematskih odbora.

- Uistinu, situacija nije uobičajena. Ipak, najvažniji su ljudski životi i čuvanje zdravlja, a mi se nadamo da će narednih godina situacija biti bolja i ugodnija i u toku mubarek ramazana - kaže Tulek.

Mjesec ramazan za muslimane najvažniji je i najradosniji u godini. Ovog puta provode ga u posebnim okolnostima, ali i dalje s jednakom radošću i ushićenjem. Efendija Tulek na kraju je uputio i ramazansku poruku svim vjernicima u zemlji i izvan nje.

- Istrajmo čineći dobra djela u mubarek mjesecu i izađimo kao jači i bolji ljudi i vjernici. Dočekajmo hairli Bajram uz nadu da se pandemija ne ponovi ni nama u Bosni i Hercegovini niti bilo kome na ovom svijetu - poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.