Projekti koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog, posebno izgradnja islamskog centra u Zenici i mogućnosti uključivanja Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u taj projekat bile su teme današnjeg razgovora muftije zeničkog Mevludina ef. Dizdarevića sa Omerom Farukom Alimcijem, direktorom TIKA-e za BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

Muftija zenički izrazio je zahvalnost Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i prijateljskom narodu Republike Turske na pomoći u realiziranju različitih projekata i aktivnosti, prije svih na obnovi zajedničkog nasljeđa i pomoći povratnicima.

Direktor TIKA-e Alimci, između ostaloga, istakao je da je TIKA u 24 godine djelovanja na području Bosne i Hercegovine realizirala preko 900 projekata i aktivnosti iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, te da su u posljednje vrijeme u fokusu razvojni projekti poljoprivrede i stočarstva koji imaju za cilj upošljavanje nezaposlenog stanovništva Bosne i Hercegovine.

Prijemu u Muftijstvu zeničkom u Zenici prisustvovali su i Jasmin Šojko, asistent TIKA-e, i Edin Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.