open-navfaktor-logo
search
Stadion nije prioritet
Direktorica FK Sarajevo: Svaki put kada igra Željezničar nadamo se da će izgubiti
Imamo novi projekt stadiona, arhitekti su spremni, ali još nemamo prostora i to u ovom trenutku nije prioritet, kazala je Buljubašić 
28.09.2018. u 19:45
get url
text

Novinari specijalizovanog fudbalskog portala Footballski.fr već nekoliko dana borave u Sarajevu.

U srijedu su na Grbavici gledali susret Željezničar - Sloboda, a sada je na red došao komšijski klub sa Koševa. Razgovarali su sa Sabrinom Buljubašić, direktoricom FK Sarajevo.

Predstavili su da je Bordo tim u vlasništvu malezijskog milionera Vincenta Tana, te da je Buljubašić igrala fudbal u Sjedinjenim Američkim Državama.

- FK Sarajevo je jedan od najvećih klubova u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu. Danas imamo razvijenu omladinsku školu, a naša Akademija je poznata u regionu - počela je razgovor za Footballski.fr Sabrina Buljubašić, dodavši:

- Mislim da, ako gledamo sve klube u regiji, najbolji način da se razviju klubovi jeste da imate dobar trening centar. Ove sezone imamo sedam igrača iz Akademije FK Sarajevo koji su priključeni prvom timu, a ovog vikenda njih šest je igralo. Očekujemo da svake godine najmanje dva igrača dođu do prvog tima. Ukoliko nisu spremni, mi ih šaljemo u naše partnerske klubove. Mislimo da je ovaj model veoma dobar, a također je i finansijski održiv. Iako ovo nije nešto originalno, moram reći da u Bosni i Hercegovini mi smo jedini koji imamo svoj trening centar.

Otkrila je da FK Sarajevo nema svoj stadion.

- Naš glavni projekt trenutno je trening centar, gdje igrači provode šest dana u sedmici, a gradit ćemo pravi centar u kojem mladi fudbaleri mogu živjeti non stop. Drugi dio projekta također će biti izgradnja novih terena za trening, kao i nekoliko terena koje možemo iznajmiti. Dio za treninge i dio u komercijalne svrhe. Paralelno, stadion je dugoročni projekt. Imamo novi projekt stadiona, arhitekti su spremni, ali još nemamo prostora i to u ovom trenutku nije prioritet. Prioritet je finalizacija našeg trening centra - otkrila je Buljubašić.

Govorila je i o rivalstvu sa FK Željezničar.

- To je veliko rivalstvo. Svaki put kada igraju, u prvenstvu ili evropskim kupovima nadamo se da će izgubiti. Vjerovatno je ista stvar i na suprotnoj strani (smijeh). Atmosfera pred derbi je uvijek napeta, a ako neko dođe u plavoj majici, zamolimo ga da se vrati kući (smijeh). Glavna razlika između nas i Željezničara je što se mi više fokusiramo na razvoj igrača. Oni imaju svoj stadion, mi nemamo svoj. Mi imamo trening kamp, a oni nemaju - objasnila je o rivalstvu, dodavši:

- Čak i oko stadiona Željezničara ima navijača Sarajeva i obrnuto. Više je navijača Sarajeva u samom centru. Porodice koje tamo žive duže od 100 godina uglavnom navijaju za Sarajevo. Oni koji su se kasnije naselili u predgrađa obično navijaju za Željezničar. Sigurno je da neko mora odabrati stranu iako nikad nije bio na utakmici.

Naglasila je i da se odnos sa Hordama zla popravlja...

- Naša veza je slična vezama bilo kojeg kluba sa njihovim najvatrenijim navijačima. Pričamo sa njima, upoznajemo ih, pokušavamo sarađivati. Pomažemo im, a i oni pomažu nama. Može biti bolje. Pokušali smo im saopćiti da ne možemo priuštiti da pale baklje na utakmici Evropske lige protiv Atalante, a oni su uradili to iako smo imali dogovor. Imamo dobru komunikaciju sa njima, ali znamo da oni imaju svoja pravila kao bilo koji najvatreniji navijači u Evropi - kazala je Sabrina Buljubašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.