Predsjedništvo

"Disciplinovanje" baje: Dodik sa Amerikancima može i pod zastavom BiH

Objavljeno: 06.12.2018. u 10:28

Glas Amerike u svom videu objavljenom na Twitteru konstatuje da su "više od 33 miliona potrošenih dolara u Washingtonu na lobiranje potvrda želje RS-a za naklonost SAD-a".

Na početku jučerašnje sjednice delegacije Vijeća za implementaciju mira (PIC), predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je sastanak jer u sali nije bilo zastave entiteta Republika Srpska. Nešto kasnije, sa Amerikancima, Dodik - "glavni baja", kako samog sebe naziva, bio je miran i poslušan.

Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nakon delegacije PIC-a, održali su sastanak sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država.Prema nezvaničnim informacijama, Dodik je tražio da se i ovom prilikom istakne zastava RS-a, ali se vrlo brzo smirio nakon što su Amerikanci dali do znanja da takvo što neće tolerirati.

Prethodno je Dodik na izlasku sa sastanka s PIC-om pozvao sve prisutne da mu se pridruže u susjednoj, njegovoj, kancelariji, ali niko nije krenuo za njim.

Dodik je kasnije, u sklopu američke delegacije, ugostio i ambasadoricu SAD-a Maureen Cormack, koju je prošle godine prozvao "neprijateljem RS-a" i tražio od Srba u državnoj vlasti da je istjeraju iz BiH. Sada, kada je u državnoj vlasti, Dodik je bio domaćin istoj toj ambasadorici.

Glas Amerike u svom videu objavljenom na Twitteru konstatuje da su "više od 33 miliona potrošenih dolara u Washingtonu na lobiranje potvrda želje RS-a za naklonost SAD-a".

- Međutim, nedavno okretanje Kongresa SAD-a protiv Saudijske Arabije, potvrđuje da ni stotine milijardi dolara nisu garancija za američku naklonost - konstatuje Glas Amerike.

U vezi sa sastankom sa američkom delegacijom, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je rekao: 

- Održali smo sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewom Palmerom. Razgovarali smo o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. 

Pozdravljam snažan angažman SAD-a na pomoći Bosni i Hercegovini. BiH je uz pomoć SAD-a do sada napravila značajne reforme u svim oblastima i svim sektorima, i ohrabren sam da se ta podrška od strane SAD-a nastavlja. SAD, kako je danas kazano na sastanku, opredijeljene su za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH i njenog ukupnog napretka. Ono što je jako važno i jako bitno, i ja to stalno ponavljam, za ovu zemlju je kada je u pitanju međunarodna politika i odnos međunarodne zajednice prema BiH - djelovanje na relaciji Washington - Brisel. 

Danas smo dobili uvjeravanja da se ta politika nastavlja, vjerujem da će ona biti i osnažena. Sredinom ovog mjeseca u BiH dolazi zamjenik državnog sekretara SAD John Sullivan. Radujemo se toj posjeti i prilici da govorimo o ovim stvarima i učvrstimo našu saradnju i podršku i posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini - kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, na pres-konferenciji nakon sastanka sa delegacijom američke administracije - zaključio je Džaferović.

 

Izvor:   Faktor/Glas Amerike

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije