Dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović: Glumice i pjevačice uglavnom traže sponzorstvo

Objavljeno: 29.09.17 u 08:12 Autor: A. S.

Emina Husedžinović-Ibrahimović, kreatorica, dizajnerica i stilistica, odavno je prepoznatljivo ime modne scene u BiH, ali i u regionu.

Žena koja živi od mode i za modu, završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer Projektiranje i dizajn tekstila i odjeće, a diplomirala na aspektima "Kaputi i haljine u visokoj modi." Nostrifikaciju diplome dobila je na Univerzitetu u Manchesteru, a 2011. na istom Fakultetu u Zagrebu zvanje magistre.

Tokom 20 godina rada bavila se kostimografijom, radila mnoge modne revije, pratila izbore ljepote, učestvovala na modnim takmičenjima odakle se vraćala sa nagradama...

Uspješna kreatorica stan, koji se nalazi u sarajevskom naselju Hrasno, pretvorila je u radni prostor, iz kojeg izlazi sve ono što je Emina zamislila u glavi.

Zatekli smo je kako užurbano radi na novoj kolekciji, pod nazivom "Modna ikona", koja će javnosti biti predstavljena u novembru.

- Inspiraciju za kolekciju tražila sam u bezvremenskim ikonama poput Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Grace Kelly, Amal Clooney, Madone, Lady Gage… Prvobitno sam zamislila da neće biti više od 25 kreacija, ali kod mene uvijek bude više jer kako završavam modele, tako se budi mašta za nove - objašnjava Emina koja će biti i predavačica u Školi modnog dizajna, koju zajedno sa Lejlom Bušatlić, magistrom historije umjetnosti, pokreće ovih dana.

Sa kojom ste poznatom ličnošću ostvarili najbolju saradnju?

- Puno je i poznatih i uspješnih dama sa kojima sam ostvarila odličnu saradnju i koje su ostale vjerne odjeći koju stvaram. Izdvojila bih Enisu Bekto, koja nije toliko zastupljena u medijima, ali je itekako uspješna u poslu kojim se bavi. Što se tiče pjevačica i glumica one uglavnom traže sponzorstvo. Naravno, nekad izađem ususret, ali ne možete to stalno činiti. Međutim, one traže uslugu baš svaki put, primjera radi na Sarajevo Film Festivalu ponude vam reklamu, a vrate haljinu koju više ne možete upotrijebiti. Ne vidim se u tome, radije ću pokloniti haljinu nego učestvovati na takav način.

Ko je po Vama najbolje obučena javna ličnost u našoj zemlji i regionu?

- Ne znam koga bih izdvojila jer je kič kod takvih osoba itekako prisutan. Za mene najbolje obučena žena je Victoria Beckham. Takvu damu ne vidim u BiH niti u zemljama u okruženju, iako moram priznati da je modni ukus u Hrvatskoj za nijansu bolji nego kod nas, a to je rezultat toga što je i kritika na višem nivou.

Cijeli članak pročitajte na portalu Coolstyle.ba.