open-navfaktor-logo
search
Tragedija na Hvaru
Djeca i dalje životno ugrožena: Uzrok smrti Italijana je ugljen-monoksid?
Prema najnovijim informacijama, liječnici se još bore za život dvoje djece u dobi od pet i 14 godina te je njihovo stanje nepromijenjeno. Kako je jučer bilo objavljeno, njima su otkazali svi vitalni organi - srce, pluća i jetra
14.08.2019. u 08:44
get url
text

Danas bi se trebalo saznati što je uzrokovalo smrt italijanskog turiste te otrovalo još pet ljudi. Press konferencija na kojoj će biti objavljene nove informacije zakazana je za 10 sati.

Međutim, čini se kako uzrok nisu školjke te da bi se moglo raditi o ugljen-monoksidu koji je iscurio iz generatora brodskog motora, objavio je Dnevnik.hr.

Prema najnovijim informacijama, liječnici se još bore za život dvoje djece u dobi od pet i 14 godina te je njihovo stanje nepromijenjeno. Kako je jučer bilo objavljeno, njima su otkazali svi vitalni organi - srce, pluća i jetra.

Kako bi im pomogli, s godišnjeg su odmora na posao vraćeni liječnici i medicinske sestre.

- Na brod smo došli pola sata poslije ponoći i povukli se u kabine na spavanje. Nedugo zatim, oko dva iza ponoći, uhvatila me jaka mučnina. Nekako sam došao do kupaonice i povratio. U isto vrijeme pozlilo je i mojoj supruzi, ali smo se uspjeli nekako smiriti i leći u krevet. Zaspali smo tvrdim snom, kao da smo omamljeni ili hipnotizirani, apsolutno ništa nismo čuli ni vidjeli do jutra - rekao je za Večernji list Bruno Mancuso, bivši italijanski senator koji se dobro oporavlja.

Inspektori pregledali restoran

Inspekcija je jučer pregledala hvarski restoran u kojemu su Italijani jeli, a čini se kako je tamo sve uredu jer je otvoren sinoć iza 21 sat. Vlasnik restorana za Novu TV sinoć je rekao kako su inspekcija i policija utvrdile ispravnost njihove hrane.

- Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana - rekao je vlasnik restorana.

Podsjetimo, 57-godišnji italijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Prema pisanju italijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Policija je ujutro saopćila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.

Iako se isprva sumnjalo da su se turisti otrovali hranom, liječnici sumnjaju da je o tome riječ. Ponavljaju da nikad u svojoj karijeri nisu vidjeli tako teško trovanje hranom.

"Jedan od najtežih slučajeva u karijeri"

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je jučer kako je dvoje djece, koja su zaprimljena u splitskom Kliničkom bolničkom centru na Firulama sa zdravstvenim poteškoćama izazvanim na Hvaru, životno ugroženo.

- Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje - rekla je Polić novinarima. Istaknula je kako kod to dvoje djece postoje "multiorganska zatajenja" te je potvrdila da su oba djeteta - petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica - italijanski državljani.

- Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapeutske postupke kako bismo im pomogli - kazala je.

Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli neurološkim simptomima, ali sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi.

- Svi vitalni organi su zatajili - istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je dovelo do takvog zdravstvenog stanja.

- O čemu se radi, znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade - kazala je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekla je kako su zdravstvene poteškoće ta dva djeteta "jedan od najtežih slučajeva" u njezinoj medicinskoj karijeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.