open-navfaktor-logo
search
Ugovori na određeno
Djeca ispaštaju: Zašto se učitelji i nastavnici stalno mijenjaju
Roditelji zajedno sa svojom djecom stalno prolaze kroz iste probleme, iz godine u godinu im se mijenjaju učitelji i nastavnici.
17.11.2020. u 08:39
get url
text

- Djeca do četvrtog razreda promijene i po dvije ili tri učiteljice. Djeca pored toga što se moraju privikavati na maske, distanciranje, kombinovanu nastavu, prilagođenu uvjetima pandemije, na pola školske godine moraju da se navikavaju i na nove nastavnike. Ne samo da je stresno za našu djecu, stresno je i za nas roditelje – kazala je jedna majka za Faktor.

Istakla je da bi se nastavno osoblje moralo zapošljavati zastalno, te da se problem treba rješavati dugoročno.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo kaže da je ovo dugogodišnji problem.

- Vlada Kantona Sarajevo ne da saglasnost za upošljavanje nastavnika na neodređeno. Svaka Vlada pravi probleme u obrazovanju i ne dozvoljava da se ugovori sklapaju na osnovu iskazanih petogodišnjih potreba, da bi na osnovu tih potreba bili raspisivani konkursi i Vlada bi davala saglasnost za konkurse na neodređeno i taj problem bi na taj način bio i riješen – kazao je Sivro.

Istakao je da ne samo ova već i prethodne Vlade, za ostale djelatnosti, organe uprave, javna preduzeća, javne ustanove su uvijek davale saglasnost kada su iskazane potrebe.

- Mi kao Sindikat smo uspijevali da na određen način privolimo Vladu da se raspišu konkursi na neodređeno. Doduše, ne pomažu nam ni škole jer kada su iskazivale potrebe, od 1.100 pozicija škole su za samo 90 pozicija tražile radnike na neodređeno vrijeme. Niti za jedno od tih mjesta nije data saglasnost na neodređeno jer ministar taj problem nije iznio na Vladu i tražio. Saglasnost za ugovor na neodređeno za jednu učiteljicu u školi puno je važnija nego za državnog službenika u nekom preduzeću gdje također Vlada daje saglasnost na neodređeno – kazao je, te dodao:

- To je čisto politikanstvo i stavljanje obrazovanja izvan reda prioriteta, stavljanje obrazovanja u zapećak. Da su bitna prava djece, da je bitno obrazovanje i kvalitet obrazovanja, sami bi tražili da škole delegiraju njima zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

Sivro ističe kako najveću štetu trpe djeca kojima se mijenjaju nastavnici.

- Čak i ako se radi o najkvalitetnijim kadrovima sa najboljim bodovima, nisu sigurni da li će po isteku ugovora ostati da rade u toj školi. Dešava se da se djeci mijenjaju učiteljice, te smo vršili pritisak na sve ministre zbog ovog problema. Nama se broj radnih mjesta na određeno radno vrijeme popeo na 800 pozicija samo u osnovnom obrazovanju, a pola tih pozicija mi bismo trebali zaposliti zastalno – zaključuje Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.