open-navfaktor-logo
search
Akcije
Djeca iz 150 škola u BiH darovala slatkiše vršnjacima migrantima
Paketići u kojima se nalaze čokolada, sok, keks, igračka i neki odjevni predmet, će biti uručeni svakom djetetu migrantu na području Bihaća, Cazina, Velike Kladuše i Salakovca
16.11.2018. u 12:36
get url
text

U humanitarnoj akciji pomoći djeci migrantima pod nazivom "Dajem slatkiš za tvoj osmijeh" učestvovalo je više od 150 škola u BiH koje su prikupile oko 120.000 konvertibilnih maraka, javlja Anadolu Agency (AA).

H.O. "Merhamet" MDD Sarajevo pokrenuo je ovu akciju pomoći djeci migranata u kampovima na području Unsko-sanskog kantona i u Salakovcu kod Mostara. Roditelji, učenici, nastavnici i prijatelji škole su se i ovaj put u velikom broju odazvali na humanitarnu akciju.

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Mensur Bektić govorio je o akciji "Dajem slatkiš za tvoj osmijeh", koja se završava sutra, a počela je 29. oktobra.

Učestvovalo više od 150 škola

-U akciji je učestvovalo više od 150 škola u BiH. Jedna od škola koja je uzela učešće je i Maarif, a koja je pod pokroviteljstvom Turske. Prikupljeno je oko 200.000 KM, a same škole su dale oko 120.000 u slatkišima, sokovima, igračkama i odjevnim predmetima - istakao je Bektić.

Cilj akcije je bio, kako je kazao, da učenike iz osnovnih i srednjih škola u BiH uče da daruju nešto i od sebe.

-Dakle, svi ti učenici su taj dan, kada su darovali slatkiš, manje jeli, ali su zato puno pomogli svojim drugarima koji su se našli na teritoriji BiH. Ne tako davno i mi smo prošli kroz takvu golgotu i svi znamo šta znači kada ti u ratu neko pokloni slatkiš. Cilj je da vratimo sjaj u očima te djece koja su se našla u BiH - poručio je Bektić.

Za djecu migrante pripremili su između 350 i 450 paketića.

-Paketići u kojima se nalaze čokolada, sok, keks, igračka i neki odjevni predmet, će biti uručeni svakom djetetu. Paketići će se dijeliti u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i u Salakovcu. U interesu nam je da svako dijete dobije po taj jedan paketić - pojasnio je Bektić.

Govorio je i o akciji "Australijski kurban", koja je sprovedena prošle sedmice.

-Više od 100 tona kurbanskog mesa podijeljeno sirijskim izbjeglicama na tursko-sirijskoj granici. Ovo je doprinis Merhameta, koji je preko Crvenog polumjeseca i AFAD-a podijelio kurbansko meso sirijskim izbjeglicama - dodao je Bektić.

Koc: Zajedno i u najtežim vremenima

U posjeti "Merhametu" bio je i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, koji je također govorio o humanitarnim akcijama i saradnji sa ovom institucijom.

-Tokom naše službene posjete novom rukovodstvu 'Merhameta' razgovarat ćemo o našoj dosadašnjoj i budućoj saradnji. Svi znamo da je Merhamet sa raznim institucijama u Turskoj, od poslije rata pa sve do danas, imao vrlo dobru saradnju kada su u pitanju humanitarni i drugi projekti. Na taj način, BiH i Turska su radile zajedno i u najtežim vremenima - izjavio je Koc.

Govorio je i o projektima koji se zajedno sprovode na tursko-sirijskoj granici.

-BiH i njene institucije vrlo dobro znaju šta je biti izbjeglica, biti u ratu, ostati bez svoje kuće i biti gladan i na taj način ona danas u saradnji sa turskim institucijama pomaže sirijskim izbjeglicama koje se uglavnom nalaze u Turskoj - pojasnio je turski ambasador u BiH.

Podsjetio je da Turska, preko svojih institucija, prije svega, Crvenog polumjeseca, pomaže da BiH prebrodi krizu sa migrantima koji se nalaze na njenoj teritoriji.

-Saradnja i podrška Turske institucijama BiH je vrlo važna ukoliko se uzme u obzir da predstoje zimski dani - dodao je Koc. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.