Djeca satima čekaju autobus do škole: Od Košćana do Hadžića pješače sedam kilometara

Objavljeno: 11.10.17 u 19:01 Autor: E. Ha.

Djeca iz naselja Košćan u Hadžićima, na području Kantona Sarajevo jutros nisu imali prijevoz do osnovne škole.

Roditelji smatraju da su autobusi nesigurni FOTO: ILUSTRACIJA
Roditelji smatraju da su autobusi nesigurni FOTO: ILUSTRACIJA

GRAS-ov autobus su čekali sat vremena, a kada nije došao i kada su roditelji saznali da je došlo do kvara, morali su tražiti alternativne načine da svoju djecu odvedu u školu.

Kako je za Faktor kazala Sanela Proha, predsjednica Savjeta Mjesne zajednice Drozgometva kojoj pripada i ovo naselje, djeca idu u školu koja je od njihovih domova udaljena sedam kilometara, a autobusa često nema pa su prisiljeni ili pješačiti ili zaustavljati vozače da ih povezu svojim privatnim automobilima.

- Taman pomislimo da je dovedeno u red desi se tako nešto. Nismo i ne možemo biti zadovoljni prijevozom naše djece. Na prostoru od sedam kilometara imamo oko 70 učenika, a tek studenata – ističe Proha.

Kako kaže predsjednica savjeta MZ, kvar na autobusu i njegov nedolazak znači da će djeca pješačiti sat i trideset minuta do škole, ukoliko se ne snađu na drugi način.

- Često se desi da kasne na nastavu, a šta će tek biti kada bude hladnije, kada padne snijeg – pita se Proha.

Selma Alađuz, majka dva školarca, od kojih jedan pohađa prvi razred, jutros je bila primorana sa djecom čekati više od sat vremena dok nije naišao neko da ih poveze do škole.

- Oboje djece vozare. Mi smo bili spremni i da plaćamo karte samo da nam prijevoz bude redovan, ali ništa ni od toga. Nikada ne znamo da li će autobus doći ili neće. Tek nakon što smo nazvali, dispečer je kazao da autobusa nema jer se nešto pokvarilo. Sreća je pa u školi imaju razumijevanja ukoliko kasne na nastavu – ističe majka dva đaka.

Njihova djeca su u nezavidnom položaju jer ne mogu pohađati ni vannastavne aktivnosti niti odlaziti na treninge jer privatnog automobila nemaju, a zbog problema sa prijevozom, na autobuse ne mogu ni računati.

- Općina je dala određeni dio sredstava za rezervne dijelove, ali autobusi su stari i nesigurni. Jednom sam i ja bila u autobusu kada su mu kočnice otkazale, to je strašno. Bojimo se za sigurnost svoje djece – kaže majka Sanela.

Ne znaju mještani Košćana ni kome više da se žale, ali strahuju za nadolazeće zimske dane i pitaju se kako će slati djecu u školu.