Ljetni kamp

Djeca u Mostaru zajedno protiv ekstremizma

Objavljeno: 27.08.2018. u 15:00 Autor: A.B.Š.

Od uspješnih sportista kao što je naš košarkaš Džanan Musa, mladi uče kako prevazići najteže prepreke i izazove

Kamp na jedinstven način spaja sport i borbu protiv ekstremizma

Ljetni kamp pod nazivom “United Against Extremism” (Ujedinjeni protiv ekstremizma) započeo je danas u Mostaru u sklopu projekta pod nazivom NO EXTREMISM u organizaciji Centra za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Kamp je okupio stotinjak djece uzrasta od 12 do 18 godina.

Ljetni kamp je jedna od najvažnijih aktivnosti ovog projekta koji okuplja djecu iz cijele Bosne i Hercegovine sa fokusom na gradove u kojima su uočene pojave ekstremnog ponašanja, kako bi zajedno proveli pet dana sa poznatim sportistima i sportistkinjama igrajući fudbal, košarku i trenirajući karate.

Osim sportskog dijela kampa, djeca će imati priliku provoditi vrijeme u radionicama, gdje će učiti o sportskim vrijednostima, prijateljstvu, toleranciji, miru i važnosti poštivanja drugačijeg.

Prema riječima Anese Agović, direktorice Centra za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva, glavni cilj ovog projekta jeste da djeca i mladi uče od svojih idola - poznatih sportista i kulturnih umjetnika koji svojim ličnim primjerima promovišu pozitivne vrijednosti.

- Realizacijom projekta želimo omogućiti što većem broju djece da provedu pet nezaboravnih dana u Mostaru družeći se sa svojim vršnjacima, kao i sa poznatim i ostvarenim ličnostima iz cijele Bosne i Hercegovine. Ali, posebna vrijednost ovog kampa se ogleda u inkluziji djece sa invaliditetom koja će se družiti sa svojim vršnjacima - kaže Agović.

Cilj je djeci pružiti priliku da uz rame sa svojim idolima budu dio projekta koji će po prvi put spojiti sport i borbu protiv ekstremizma.

- Želimo našu djecu naučiti da je put sporta popločan kontinuiranim radom i trudom, željom za uspjehom, ali i vjerom u sebe. Ova vrsta kampa na vrlo efikasan i efektivan način doprinosi prevenciji i suprotstavljanju ekstremizma u našem društvu - poručila je Agović.

Sama ideja ovog kampa  je rezultat naučno istraživačkog rada kolege i vanjskog saradnika Safeta Mušića. Prema Mušićevim riječima, dugogodišnji rad i višegodišnja istraživanja pokazala su da direktnim radom u lokalnoj zajednici s mladima i djecom se najviše može postići na prevenciji svih negativnih društvenih pojava, naročito onih koji su povezani s ekstremizmom.

- Na osnovu rezultata istraživanja u projekat smo uključili djecu iz Maglaja i Zavidovića, djecu s područja koja su bila pogođena poplavama. Koncentrirali smo se i na ruralna područja na kojima je vrlo malo aktivnosti NVO sektora, tako su uključena djeca iz Sanskog Mosta, Nevesinja, Stoca, Prijedora i još nekih manjim mjesta iz BiH, a posebno nam je zadovoljstvo što je većina sportista iz BiH podržala ovaj projekat - kazao je Mušić, savjetnik na ovom projektu, naglasivši da će svojim učešćem u kampu pokazati djeci kako su imali prepreke kroz život i kako su ih prevazišli. Istaknuo je posebno primjer košarkaša Džanana Muse,  koji je na sve provokacije odgovorio na dostojanstven način i došao do NBA lige.

Do sada su projekt podržali mnogobrojni sportisti i sportistkinje pored Muse, poput Milice Deure, Marice Gajić, Tomislava Cvitanušića, Kenana Kodre, Mesuda Pezera, Amela Mekića, Denisa Agovića, Mustafe Mujče Mehića, Ilme Kazazić, Elvir Šendro, Adema Redžovića, Mirsada Bektića, kao i mnogi drugi. Mnogi od njih  će se  pridružiti djeci i mladima na ovom ljetnom kampu.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije