open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Djelimično potvrđena optužnica protiv Šemsudina Muminovića i drugih
Sud Bosne i Hercegovine djelimično je potvrdio optužnicu protiv šestorice optuženih za zločine počinjene protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika.
18.02.2021. u 15:24
get url
text

VEZANI TEKST - Sud BiH odbio odrediti pritvor osumnjičenima u predmetu Šemsudin Muminović i drugi 

Kako je saopćeno iz Suda, djelimično je potvrđena optužnica Tužilaštva BiH koja Šemsudina Muminovića, Muju Muratovića, Rasima Omerovića, Fadila Mujića, Asima Alića i Ismeta Memića tereti za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da se terete za zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS). Sud je potvrdio tri tačke optužnice Tužilaštva BiH kojima se petorica optuženih terete po komandnoj odgovornosti, a šesti za učesće u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima, dok je jedna tačka optužnice odbijena.

Tužilaštvo BiH tereti Muminovića, Muratovića, Omerovića, Mujića, Alića i Memića za zločine počinjene od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine.

Kako je saopćeno iz Suda, Tužilaštvo tereti Muminovića kao nekadašnjeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik i komandanta 206. viteške brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), prenosi detektor.ba.

Iz Suda je saopćeno da je Muratović optužen kao bivši komandir Šetićke čete Općinskog štaba (TO) Zvornik, a Omerović kao komandir Vojne policije Općinskog štaba (TO) Zvornik. Tužilaštvo tereti Alića kao nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna, a Mujića kao komandira Policijske stanice (PS) Sapna.

Prema navodima optužnice, Muminović, Muratović, Omerović, Alić i Mujić su propustili da preduzmu nužne i razumne mjere da spriječe ubistva i nečovječna postupanja.

U optužnici Tužilaštva se navodi da su oni imali razloga da znaju da se njima podređeni pripadnici Općinskog štaba (TO) Zvornik, a kasnije 206. viteške brdske brigade spremaju učiniti krivična djela, te su propustili da preduzmu nužne i razumne mjere da se kazne učinioci krivičnih djela ubistva i nečovječnog postupanja.

- Imali su razloga da znaju da su njima podređeni pripadnici Opštinskog štaba (TO) Zvornik, a kasnije 206. viteške brdske brigade učinili krivična djela", stoji u optužnici.

Iz Suda je saopćeno da se Memić tereti za učešće u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.