Javni servis

Do kada će Karamehmedović glumiti fikus u Sivom domu

Objavljeno: 10.01.2019. u 18:16 Autor: R. F.

Svaki put kada u javnost izbije neka afera iz Sivog doma, prvi čovjek BHRT-a se krije iza Poslovodnog odbora

Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, dakle državnog Javnog servisa, po svom već oprobanom receptu, kada treba "stati na crtu" i iznijeti stav kao prvi čovjek te medijske kuće, opet se krije iza saopćenja poslovodstva. Onako hrabro, direktorski.

Radi se o slučaju čestitki koje su na društvenim mrežama objavile urednica BHT 1 Svjetlana Topalić i direktorica BH Radija 1 Pejka Medić te o "preporuci" da se neustavni "dan RS-a" tako naziva. One su na svojim profilima na drušvenim mrežama čestitale "dan RS-a", kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim praznikom.

Umjesto da stane pred novinare, koji su bili zainteresovani da čuju njegov stav, i kaže šta misli o cijelom slučaju, pa makar i branio svoje radne kolegice, pa makar ne rekao ništa konkretno, Karamehmedović šalje nemušto saopćenje u kojem kaže da će "poslovodstvo ove kuće ispitati cijeli slučaj".

Slično saopćenje je izdato i ljetos, kada je urednik informativnog programa BHT 1 Marko Radoja zabranio novinarima i urednicima da, u vrijeme obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nose Srebrenički cvijet. A 11. jula bezmalo svi zvaničnici i brojne druge ličnosti na cijelom svijetu nose taj simbol kao znak solidarnosti sa nevino stradalim civilima Srebrenice.

I tada je BHRT kazao kako će poslovodstvo ispitati cijeli slučaj, a potom se sve zaboravilo. Zašto sumnjati da će se ista situacija ponoviti i sada? Tim prije što poslovodstvo, odnosno Poslovodni odbor BHRT-a čine, osim Karamehmedovića i Nikola Marković direktor BHT 1, te Pejka Medić, direktorica BH Radija 1, jedna od učesnica javne provokacije upućene većini građana Bosne i Hercegovine. 

Dakle, iz BHRT-a su poručili da će Pejka Medić ispitati šta je Pejka Medić objavljivala po društvenim mrežama. I da će nakon toga biti donesena nekakva odluka?!

Taj isti Belmin Karamehmedović bi trebao znati da biti direktor znači i raditi svoj posao, a ne samo primati plaću i uživati direktorske privilegije. Biti direktor BHRT-a ne znači hodati okolo i lobirati za ambasadorsku sinekuru. Ta pozicija sa sobom ipak nosi i nekakvu odgovornost, kako spram rada i poslovanja Javnog servisa, tako i spram javnosti kojoj konačno mora saopćiti brojne odgovore. 

Pri tom je program BHT 1 u najmanju luk loš. Uostalom, neka Belmin Karamehmedović prošeta ulicom i pita prolaznike da mu navedu ime barem jedne emisije sa BHT 1 ili BH Radija 1, a da nije dnevnik i eventualno jedna revijalna emisija. Shvatio bi da je rezultat porazan.

Uostalom, koliko je BHRT bosanskohercegovački Javni servis ilustruje i to da su reprezentacije BiH u svim sportovima "protjerane" sa BHT 1. Dok naše momke pratimo po drugim, privatnim TV kanalima, na BHRT-u uredno možemo čuti sportke komentatore kako vrište dok navijaju za reprezentacije susjednih zemalja. 

Ukratko, gdje god da "zagrebete" na BHRT-u, naći ćete i javašluk, bar što se dijela menadžmenta i dijela Upravnog odbora tiče. Časne kolege novinare i druge uposlenike, ionako niko ništa ne pita. Sretni su ako redovno imaju plaću i mogućnost ovjeravanja zdravstvene knjižice. Njima najmanje treba politiziranje Javnog servisa, skandali i nametanje ličnih stavova i frustracija različitih šefova.

Za sve to vrijeme direktor Karamehmedović očito glumi fikus u Sivom domu. 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije