navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
WHO

Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan s omikron varijantom koronavirusa

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u petak da nisu dobili izvještaje o smrtnim slučajevima povezanim s omikron varijantom koronavirusa i naglasio da delta ostaje fokus borbe protiv pandemije.

Objavljeno: 03.12.2021. u 15:17
get url
text

Christian Lindmeier rekao je da zdravstvena organizacija još uvijek prikuplja dokaze o novoj varijanti koja je prvo registrovana u Južnoafričkoj Republici 11. novembra.

- Još nismo dobili izvještaje o smrtnim slučajevima uzrokovanim omikronom. Također, ne zaboravimo da trenutno dominantna varijanta i dalje ostaje delta varijanta. Omikron je možda u usponu i možemo doći do tačke u kojoj će preuzeti ulogu dominantne varijante - rekao je Lindmeier.

Glasnogovornik WHO-a je rekao da se svijet mora zaštititi od delta varijante.

Otkako je COVID-19 prvi put otkriven prije skoro dvije godine, WHO je potvrdio skoro 263 miliona slučajeva i više od 5,22 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta.

Nakon što je varijanta omikrona pronađena u Bocvani i Južnoafričkoj Republici, neke zemlje u Evropi i Sjevernoj Americi prošle sedmice su uvele stroga ograničenja putovanja u neke afričke zemlje, pa čak i zabranile letove.

Ove mjere su izazvale osudu najviših zvaničnika UN-a, WHO-a, međunarodnih turističkih tijela i radničkih udruženja.

- Umjesto što zatvarate granice i uvodite ograničenja, mnogo je bolje pripremiti svoju zemlju, svoj zdravstveni sistem za moguće nadolazeće slučajeve. Možemo biti prilično sigurni da će se omikron varijanta proširiti. Delta je također počela negdje. A sada je imamo kao dominantnu varijantu u više od 90 posto svijeta - rekao je Lindmeier.