open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti BiH
Dobitnice priznanja: Razija Mujanović se vratila kući, profesorica Hukić objavila naučno otkriće
Uvijek sam emotivna kada mi Tuzla dodjeljuje nešto, ovo je moj grad, tu sam počela i doživjela najveće uspjehe, rekla je Razija Mujanović
23.11.2018. u 13:34
get url
text
Razija Mujanović, Povelja TK
Razija Mujanović, Povelja TK

Povodom Dana državnosti BiH Skupština Tuzlanskog kantona, u tuzlanskom BKC-u, održala je svečanu sjednicu, a to je bila prilika za uručenje najvećeg priznanja koje dodjeljuje ovo zakonodavno tijelo. Povelja Tuzlanskog kantona danas je dodijeljena košarkašici Raziji Mujanović za poseban doprinos u oblasti sporta za 2017. godinu i prof.dr. Mirsadi Hukić za poseban doprinos u oblasti nauke za 2018. godinu.

- Počastvovana sam ovom nagradom, jer je to najveće proznanje koje može dodijeliti Skupština TK. Uvijek sam emotivna kada mi Tuzla dodjeljuje nešto, ovo je moj grad, tu sam počela i doživjela najveće uspjehe. Da nije bilo podrške grada Tuzle i publike moja karijera ne bi bila tako blistava - rekla je Razija Mujanović.

Ona ističe da je uvijek sretna kada dođe u grad koji je na poseban način obilježio njen život.

{$galerijaFotografija}

Akademkinja prof. dr. Mirsada Hukić, nakon što je krajem prošle godine dobila prvu državnu nagradu za nauku za svoj rad na polju mikrobiologije, počastvovana je je i u svom rodnom gradu.

- Svaka nagrada je veliki ponos. Posebno sam sretna što se ovo dešava u Tuzli gdje sam počela karijeru. Prije 40 godina u ovoj istoj zgradi sam dobila svoju prvu nagradu i sada ovo nekako zaokružuje cjelinu - rekla je profesorica Hukić.

Ona je dodala da je nedavno radila veliko istraživanje u Hercegovini te da je u bubicama našla jedan novi virus.

- Ne znam koju bolest izaziva taj virus, pa sam ga stavila među viruse siročad, a dat ću mu ime Drežnica, zato što je Hercegovac. Jedan moj virus se zove Tuzla, a drugi će se zvati Drežnica i to je nešto što je novo. Sada treba da tragam za bolešću koju izaziva taj virus - rekla je prof. dr. Hukić.

Svečanu sjednicu Skupštine TK uljepšao je Kamerni orkestar Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" iz Tuzle, koji je na samom početku izveo himnu BiH. Priznanja je Raziji Mujanović i Mirsadi Hukić uručio je potpredsjednik Skupštine TK u prethodnom mandatu Slađan Ilić.

Mirsada Hukić dobitnica Povelje TK
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.