open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Dobitnici "Merhametove" nagrade reisu-l-ulema Kavazović i posthumno Ashdown
Na svečanosti dodjele nagrade predsjednik "Merhameta" Kenan Vrbanjac je podsjetio da "Merhametovo" djelovanje u BiH potvrđuje snagu i vitalnost te institucije čiji je cilj sačuvati dostojanstvo ugroženih kategorija stanovništva, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost
18.06.2019. u 16:34
get url
text
Nagrada pripala i reisu Kavazoviću

Humanitarna organizacija "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo dodijelilo je godišnju nagradu iz Fondacije "Muradif Ćato" ove godine reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i posthumno bivšem visokom predstavniku u BiH lordu Paddyju Ahsdownu.

Na svečanosti dodjele nagrade predsjednik "Merhameta" Kenan Vrbanjac je podsjetio da "Merhametovo" djelovanje u BiH potvrđuje snagu i vitalnost te institucije čiji je cilj sačuvati dostojanstvo ugroženih kategorija stanovništva, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

- Ta misija ostvaruje se putem naših javnih kuhinja širom BiH, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 osoba, zatim putem ostalih projekata, među kojima su briga o starim, iznemoglim i bolesnim osobama, projekt kućna njega, briga o povratnicima u manji bh.entitet, migrantima, zatim stipendiranje učenika iz povratničkih porodica, podrška centrima za odvikavanje od droge i alkohola, kao i putem drugih projekata – rekao je Vrbanjac.

Dodao je da će "Merhamet" nastaviti sa čuvanjem dostojanstva ljudi koji su na margini društva, te i dalje ne samo u BiH nego i širom svijeta - Somaliji, Pakistanu, Indoneziji, Iranu, Japanu, Turskoj, Americi, Nepalu, Palestini i drugim državama, pružati pomoć onima kojima je potrebna.

Uime porodice Paddyja Ashdowna nagradu je primio ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field koji je podsjetio da je Ashdown bio veliki čovjek, značajna ličnost UK i BiH, te da je do samog kraja ostao veliki prijatelj BiH.

- Drago mi je što je njegova posvećenost prepoznata ovom nagradom. Hvala društvu "Merhamet" i svim prijateljima - kazao je Field i izrazio uvjerenje da bi lordu Ashdownu bilo posebno drago da nagradu dijeli sa svojim prijateljem reisom Kavazovićem.

Naglasio je da je fokus Ahsdowna uvijek bio na potrebe građana BiH, istaknuvši da bi trenutnu situaciju u BiH ocijenio veoma lošom i teškom za građane BiH, te da svi trebaju usmjeriti fokus na potrebe građana.
Reis Kavazović nagradu doživljava kao nagradu muslimanima i cijeloj Islamskoj zajednici, te izrazio zadovoljstvo što je dijeli sa pokojnim lordom Ashdownom.

- Ne samo zbog svoje brige i ljubavi prema ovoj državi, nego i zbog svoje mudrosti i poruka koje je i našim i britanskim i svjetskim zvaničnicima znao uputiti u kritičnim trenucima za ovaj narod i državu. Ovo vaše priznanje je još samo jedan dokaz da ga Bosanci i Hercegovci neće zaboraviti – kazao je Kavazović.

Naglasio je da je "Merhamet" utočište mnogim nevoljnicima i potrebnima, a intencija islamskog učenja je da se ljudima pruži prilika da pošteno rade i zarade.

- I zato i danas prioritet treba biti ne samo povećanje socijalnih davanja nego i kreiranje projekata koji će ljudima pomoći da se izvuku iz siromaštva ili da prevaziđu hendikepe kako bi samostalno privređivali i dostojanstveno živjeli - rekao je on.

Pozvao je sve da zajedno grade kuću duhovnosti, solidarnosti, kulture i učenosti - organiziranjem kroz Islamsku zajednicu, "Merhamet" i "Preporod", te da je namjera uvijek ista, "služiti svom narodu na najbolji način".

- Treba da budemo otvoreni i za saradnju s drugima, našim prijateljima. Koliko god nam se činilo da smo brojčano mali kao narod, dobro koje činimo i prema drugim narodima u nevolji nije malo - kazao je i naglasio da je Muhammed a.s. poučio ljude da Bog ne gleda u našu sliku i priliku, već u naše srce i naša djela.

Reis Kavazović i porodica Ahsdown odrekli su se novčanog dijela nagrade u korist Merhametove Fondacije za stipendiranje "Edah Bećirbegović". Time će u narednoj školskoj godini stipendirati 20 učenika iz socijalno ugroženih povratničkih porodica u manjem bh. entitetu.

Merhametovu nagradu prvi je dobio prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović, potom član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, ali i bivši ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić koji je u izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo što je Ashdown dobio nagradu jer je bio izuzetan čovjek, imao je posebne emocije za BiH.

- Iako je imao tešku karijeru, Asdhown je imao dušu ali je pokazao da je imao osjećaj za pravdu, znao je vrlo dobro šta se dogodilo Bosni i Hercegovini i tako se ponašao. Drugi visoki predstavnici se nisu tako ponašali. On jeste i zbog toga ga pamtimo. Vrlo dobro je znao da Evropa i Evropska unija, UN nisu reagovale na najbolji način kada je to trebalo. Zato mu odajem počast i hvala mu što je bio drugačiji od ostalih - kazao je Silajdžić.

Svečanost dodjele nagrade upriličena je u Bošnjačkom institutu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.