open-navfaktor-logo
search
Nakon izjava Grabovca
Dobitnici najvećih ratnih priznanja Podrinja stali u zaštitu Džaferovića od napada iz RS-a
Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Podrinja regiralo je na istup Marka Grabovca, Predsjednika Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, koji je istupio sa stavom da je neprihvatljivo da Šefik Džaferović bude kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, navodeći kao razlog njegovu ratnu prošlost.
28.08.2018. u 15:17
get url
text

Grabovac je kazao da nije prihvatljivo da Džaferović bilo koga predstavlja, pogotovo u Predsjedništvu BiH ili na bilo kojoj drugoj instituciji na nivou BiH, jer to ne može doprinijeti ničemu dobrom, pogotovo što je srpski narod do sada imao negativno iskustvo po tom pitanju.

-Panični istup Marka Grabovca usmjeren protiv kandidature Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda predstavlja novi patološki oblik sistemskog zatiranja istine o prošlosti. Na prvu začuđuje da udruženja, pod SNSD-ovim i Dodikovim političkim pokroviteljstvom, pomišljaju da mogu određivati ko smije, a ko ne smije biti bošnjački član Predsjedništva, a zapravo je jasno da je agresija na istinu o ratnoj prošlosti dosegla novi stepen iracionalnosti, što je pokazalo i obaranje izvještaja o Srebrenici-poručuju iz Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Podrinja.

Dodaju da je ovo samo nova epizoda u kontinuiranim naporima cijelog jednog propagandnog sistema u RS-u, gdje koordiniranim aktivnostima zvaničnika entitetske vlasti i njima bliskih udruženja se provode stalne kampanje, čiji je cilj kriminalizacija svih ozbiljnih Bošnjaka u institucijama, kroz metod bombastičnog iznošenja kleveta. 

-Pogledajte unazad nekoliko godina, skoro svaki mjesec je pokretana kampanja usmjerena protiv nekoga od bošnjačkih članova u institucijama. Teško ćete naći ijednog ozbiljnog Bošnjaka u Državnom parlamentu protiv koga nije povedena ta kampanja, kao forma u psihološkom ratu. Gospodin Džaferović je očigledno njihova glavna meta i ne prestaju sa napadima na njega. Naša poruka je jasna - građani će, a ne nekakva Dodikova udruženja, birati ko će biti član Predsjedništva, ko god to na kraju bio. A što se tiče gospodina Džaferovića i svih drugih, koji su žrtve ovog sistemskog klevetanja, obaveza svih nas je da stanemo u odbranu od takvih napada, na što nas obavezuje istina o ratu u BiH, a posebno nas u Podrinju koji smo najkrvavije iskusili tu agresiju- dodali su.

Iz Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Podrinja zaključuju da politički baštinici legalne vlasti Republike BiH, iz vremena agresije na BiH, moraju uložiti više napora u borbi protiv udruženog propagandnog poduhvata, koji provodi Vlada RS-a i njoj blizak civilni sektor.

-Dosada se u Sarajevu olako shvatao taj proces, jer je presudama međunarodnih sudova utvrđena istina - koja se strana borila za legitiman cilj odbrane nezavsne Republike BiH, a koje strane su činile udružene zločinačke poduhvate s ciljem genocida i etničkog čišćenja. No, naivno je vjerovati da je utvrđivanje istine - kraj borbe. To je zapravo tek početak borbe širenja istine protiv širenja laži, i naša generacija će snositi odgovornost da li će laž pobijediti istinu. To se ne smije desiti- zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.