open-navfaktor-logo
search
Zenica
Dobre vijesti: Otrovani radnici ArcelorMittala se oporavljaju
Očekujem da do polovine naredne sedmice stanje ovih radnika bude takvo da mogu napustiti bolnicu, kaže Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici
11.12.2019. u 13:20
get url
text

Svih 18 radnika ArcelorMittala Zenica, koji su primljeni u Kantonalnu bolnicu Zenica zbog sumnje na trovanje hranom, stabilno je i niko nije životno ugrožen, potvrdio je za Faktor Efan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti ove zdravstvene ustanove.

- Nemamo novih slučajeva i to je dobro. Očekujem da do polovine naredne sedmice stanje ovih radnika bude takvo da mogu napustiti bolnicu. Najvažnije da nemaju visoku temperature i da su prestali povraćati. Opća zdravstvena slika im se popravlja. Na Odjelu imamo nekoliko pacijenata koji su nedavno na vlastiti zahtjev otišli na kućno liječenje, nije im bilo dobro pa su se vratili u bolnicu. Vjerujem da će i oni ubrzo biti spremni da napuste bolnicu – kazao je Drljević.

Iz zeničke kompanije odgovorili su na naš upit šta se ustvari desilo u ArcelorMittalu Zenica.

- Kako je potvrdilo Odjeljenje za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, više od 30 naših radnika se žalilo ovoj ustanovi na stomačne tegobe od subote, 30. novembra 2019. Njih 15 je zadržano u bolnici zbog bakterije salmonele, kako su pokazale analize do sada urađene na sedam pacijenata. Jedan od sedam restorana u krugu kompanije, u kojem usluge pruža eksterni snabdjevač, firma Salčinović, zatvoren je odmah po dobijanju informacija o prijavljenim zdravstvenim problemima, te će tako i ostati  dok zvanično ne dobijemo sve rezultate analiza.

Do sada su nalazi za vodu i osoblje restorana potvrdili da to nisu uzroci, sada čekamo rezultate analize higijensko-epidemoloških nalaza uzetih u restoranu i zvanično mišljenje specijaliste za uzorke hrane. Kompanija će pružiti svu podršku za brz i siguran oporavak naših radnika – saopćeno je ArcelorMittala Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.