open-navfaktor-logo
search
Posljednja testiranja
Dobre vijesti: Prve četiri osobe se oporavile od koronavirusa u TK
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla u posljednja 24 sata na koronavirus testirana su 152 uzorka, a od toga su četiri pozitivna, saopćila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić. To znači da je na području TK trenutno 81 osoba pozitivna na koronavirus.
09.04.2020. u 14:05
get url
text

U kućnoj izolaciji na području TK trenutno se nalaze 2.523 osobe, a do sada u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla urađeno 1.245 testova na koronavirus.

- Na UKC-u je hospitaliziran 21 pacijent pozitivan na COvID-19, na Medicinskom instituju Bayer (MIB) smješteno je ukupno šest pacijenata, od kojih su četiri njihovi zaposlenici, jedan pacijent se nalazi u bolnici u Brčkom, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 51 osoba. Jedna osoba je prebačena u drugi kanton radi nastavka liječenja, a jedna osoba je preminula - rekla je ministrica Čolić.

Ministrica je istakla da je posebno dobra vijest da su četiri osobe, među prvozaraženima na MIB-u, bivšem Centru za srce, testirana po dva puta u 48 sati i svi ti nalazi su negativni te njih četvero idu kući u izolaciju koja će trajati 14 dana, a smatraju se oporavljenim.

Inače, klasteru MIB-a pripadaju 42, klasteru Srebrenik 16, klasteru Klinike za ORL UKC-a Tuzla 10, klasteru Sapna osam, klasteru Tuzla dvije, dok klasteri Banovići, Lukavac i Gračanica broje po jednu osobu.

- Trenutno niko od oboljelih na respiratoru. U protekla dva dana bili smo na plaotu zaraze sa po jednim zaraženim, danas imamo četiri, što je blago povećanje, ali nije ništa neočekivano, jer među pozitivnim imamo osobe vezane za Centar za srce, koje su tamo boravile, ranije bile negativne, a sada su pozitivne - odgovorila je ministrica zdravstva na pitanje u kojoj je fazi epidemija koronavirusa na području TK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.