open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Dodaci za mikser sadrže štetne materije, a ovi ventilatori mogu izazvati požar
U analiziranom uzorku utvrđena je migracija nikla iznad dopuštene vrijednosti
07.05.2019. u 11:44
get url
text

Zdravstvena inspekcija Republike Srpske prilikom redovne kontrole predmeta opće upotrebe pri uvozu utvrdila je da dodaci za kuhinjski mikser, porijeklom iz Kine, sadrže štetne materije i ne odgovaraju propisanim uvjetima, te je zabranila uvoz 400 tih dodataka.

- Nadležni inspektor je u okviru pregleda pošljke miksera, za potrebe laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzeo uzorke mutilica miksera, jer je riječ o materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom, te postoji rizik od migracija teških metala. Na osnovu izvještaja o uzorku koji je izdao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u analiziranom uzorku utvrđena je migracija nikla iznad dopuštene vrijednosti, te je zabranjen uvoz pošiljke – objavio je Inspektorat RS na svojoj internet stranici.

Kontrola materijala i predmeti koji dolaze u neposredni dodir sa hranom, kao što su suđe, pribor, oprema, uređaji i ambalaža koja se koristi u poslovanju sa hranom, podrazumijeva laboratorijsko ispitivanje onih parametara koji predstavljaju najveći rizik, a kod ovih proizvoda to je migracija teških metala, moguća oštećenja, korozivne promjene i slično.

I Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je najnovije informacije o nesigurnim proizvodima, navodeći da je električni ventilatori BM tip FS40-602 i Bowen Sky tip FS 1619 predstavlјaju opasnost od strujnog udara i požara.

{$galerijaFotografija}

Kako navode, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu manja je od minimalno dozvoljene i prozvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-80:2007 + A1:2007 + A2:2011.

Nadležna inspekcija je naložila mjeru povlačenja proizvoda s tržišta, obavještavanja potrošača i uništavanja proizvoda, a potrošačima koji posjeduju ovaj ventilator je preporučeno da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili.

Proizvođači ventilatora su Sun Company iz Kine i Luxen Trade Co - Britanska Djevičanska Ostrva, a uvoznici i distributeri Belamionix d.o.o. Brčko i  Bingo d.o.o. Tuzla.

 

ventilator.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.