Dodijeljene nagrade Zlatni globus: “La La Land” apsolutni pobjednik

Objavljeno: 09.01.17 u 08:29

Dodjela nagrada Zlatni Globus sinoć je po 74. put održana u Kaliforniji. Udruženje stranih novinara koji prate Hollywood s najviše Zlatnih Globusa, njih sedam, nagradilo je mjuzikl “La La Land” reditelja i scenariste Damiena Chazellea. Sa sedam osvojenih kipića, “La La Land” je srušio rekord za najnagrađivaniji film na dodjelama Zlatnih Globusa.

“La La Land” osvojio je Zlatne Globuse za najbolji mjuzikl, najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju filmsku muziku (Justin Hurwitz) i najbolju pjesmu ('City of Stars' kompozitora Justina Hurwitza). Glavni glumci filma Ryan Gosling i Emma Stone nagrađeni su za svoje izvedbe u ovoj romantičnoj priči o mladoj glumici u usponu i jazz muzičaru.

Najboljom dramom proglašen je “Moonlight” reditelja Barryja Jenkinsa, najboljim filmom na stranom jeziku proglašen je “Elle” Paula Verhoevena, dok je najboljim animiranim filmom proglašen Zootopia.

Zlatni Globus za najboljeg glumca u drami osvojio je Casey Affleck za ulogu u filmu “Manchester by the Sea” reditelja Kennetha Lonergana. Najbolja glumica u drami je Isabelle Huppert (''Elle''). Najbolja glumica u sporednoj ulozi u drami je Viola Davis (''Fences''), dok je Zlatni Globus za najboljeg glumca u sporednoj ulozi u drami osvojio Aaron Taylor Johnson za film “Nocturnal Animals”.

S televizijske strane, najboljom dramskom serijom proglašena je Netflixova serija “The Crown” dok je najboljom komedijom ili mjuziklom proglašena FX-ova serija “Atlanta”.

Najbolja glumica u dramskoj seriji je Claire Foy ("The Crown"), dok je najbolji glumac u dramskoj seriji Billy Bob Thornton ("Goliath"). Zlatni Globus za najbolju glumicu u humorističnoj televizijskoj seriji ili mjuziklu dobila je Tracee Ellis Ross ("Black-ish") dok je Globus za najboljeg glumca u humorističnoj televizijskoj seriji ili mjuziklu dobio Donald Glover za seriju "Atlanta".

Nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo dobila je Meryl Streep.

Ovogodišnja dodjela prestižnih nagrada najviše će se pamtiti po strastvenom govoru Meryl Streep u kojem je otvoreno kritizirala Donalda Trumpa.