open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Dodik: Ako SDA želi da se mijenja direktor UIO-a, ja se slažem, samo da se deblokira sve to
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon današnje vanredne sjednice, na kojoj ne jednoglasno usvojen Nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu, kazao da su napravljene značajne izmjene na osnovu kojih je ušteđeno oko 40 miliona KM.
26.06.2020. u 15:35
get url
text

- Smanjeni su, gotovo prepolovljeni kapitalne nabavke, putni troškovi i drugi stavke, tako da je osiguran oko 41 milion koji će se po posebnom programu intervenirati za pomoć i sanaciju posljedica vezanih za koronavirus – izjavio je Dodik.

Dodik kaže da su međunarodne obaveze entiteta RS u ovoj godini oko 280 miliona i da su za 28 miliona KM manje nego prošle godine, dok FBiH ima obaveze oko 530 miliona KM, što je više za deset miliona u odnosu na prošlu godinu.

- U okviru ovog Budžeta su predviđena sredstva za finansiranje Lokalnih izbora i vjerujem da će Parlamentarna skupština već u narednoj sedmici usvojiti ovaj Budžet i riješiti to pitanje osiguravanja sredstava za Lokalne izbore – kazao je Dodik.

Dodik je za narednu sedmicu najavio i konkretnije informacije vezane za proces imenovanja na čelnim pozicijama u državnim institucijama.

- Mislim da je krajnje vrijeme da se to desi, da sve ono što je prošlo proceduru bude imenovano i naravno da se popuni Vijeće ministara na mjestima gdje postoji potreba, kao što je Ministarstvo sigurnosti – poručio je Dodik.

Kazao je da postoji određena raspodjela među narodima, te da SDA želi novi dogovor koji, prema Dodikovom shvatanju, podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

- Ako je to tako, ja se slažem, ali da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča. Prošlo je gotovo pola mandata – izjavio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.