- U kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svijetu - funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država - istakao je Dodik u čestitki.

Dodik, očekivano, ima svoju interpretaciju historije, pa tako i karaktera agresije na BiH koju u čestitki naziva "građanskim ratom". 

On je naglasio da su SAD, "sa kojima srpski narod dijeli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog vijeka, jedan od autora i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Right Peterson, u blizini Daytona, država Ohio, koji je zaustavio krvoproliće i građanski rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

Dodik je podsjetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Јasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRЈ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspješne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u cjelini, prijeko potrebna - istakao je Dodik.

Dodik je uvaženom predsjedniku SAD uputio izraze iskrenog poštovanja, navodi se. 

Zanimljivo je da Dodik u čestitki naglašava i to je "predstavnik srpskog naroda", a ne samo da čestita u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Tim prije jer je pred američke izbore otvoreno priželjkivao pobjedu Donalda Trumpa i pozivao Srbe u SAD-u da glasaju za njega, a Bidena je nazivao "srbomrzcem". 

- Neće valjda Srbi glasati za Bidena koji je običan srbomrzac i okuplja oko sebe one koji će, ako dođu na vlast, sigurno sve usmjeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i protiv Hrvata u političkom smislu - rekao je Dodik 23. oktobra ove godine. 

VEZANI TEKST - Osmanović: Pozivam Dodika da čestita Bidenu

Inače, Predsjedništvo BiH je već čestitalo Bidenu. Šefik Džaferović, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je uputio čestitku još 7. novembra. U međuvremenu Dodik je preuzeo predsjedavanje. Iako je javno izražavao prezir, ipak je iz sebi znanih razloga uputio čestitku Bidenu i to među posljednjima u svijetu. 

Zanimljivo je da su Dodika danas pozvali i Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH da čestita novom američkom predsjedniku.