open-navfaktor-logo
search
Povukao vitalni interes
Dodik blokirao sporazum o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, blokirao je na današnjoj sjednici Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.
08.06.2022. u 16:47
get url
text

Sporazum je ponuđen nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a njegovim neprihvatanjem, prema informacijama, štetu će imati i RS.

Sam Dodik je kazao da sporazum smatra štetnim za BiH i da se zato pozvao na vitalni nacionalni interes, te će ovo pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini RS-a, koja će, kako Dodik vjeruje, odbaciti sporazum. 

VEZANI TEKST - Matthew Field: Dodik i NSRS pokušavaju poništiti napredak postignut u posljednjih 26 godina

- Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes - dodao je Dodik.

Dodik ovaj sporazum, čiji je nacrt dostavilo Ujedinjeno Kraljevstvo, smatra štetnim iako su njime najvećim dijelom preuzete odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, kako je navedeno u samom sporazumu.

Potpisale su ga sve zemlje regiona, osim BIH i Crne Gore, ali su pregovori s Crnom Gorom, kako je navedeno, u završnoj fazi.

Ujedinjeno Kraljevstvo je o sporazumu informiralo Evropsku uniju i od EU nisu dobili nikakve primjedbe niti osporavanja. 

Dodik je rekao da RS ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja "jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.