open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Dodik: Bošnjaci su navikli da im međunarodna zajednica odrađuje poslove
Jedini izvršno-politički organ na nivou BiH je, ponovio je Dodik, Predsjedništvo, a svi drugi organi su, dodaje, pomoćni. Kazao je da je politička volja Bošnjaka da se od Vijeća ministara BiH napravi vlada
23.11.2018. u 15:36
get url
text
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za medije u Istočnom Sarajevo, na kojoj je govorio o prioritetima svog rada u narednom periodu.

- Želim da Predsjedništvo u skladu sa Ustavom djeluje kao jedini izvršni organ. Odlučujuće za djelovanje na nivou BiH je činjenica da član 3. Ustava BiH kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda te da mi nikada nismo dali saglasnost, bez obzira na nasilje visokog predstavnika, da se on mijenja – kazao je Dodik na početku svog obraćanja.

Dodik je izjavio kako želi da se primjenjuje Ustav BiH, koji je, kazao je, jasno utvrdio nadležnosti organa na "zajedničkom nivou". Dodao je da smatra kako je entitet RS "dao teritoriju i određene nadležnosti za nivo BiH" te da je "zato bilo moguće potpisati Dejtonski mirovni sporazum".

- Visoki predstavnik je uporno kršio Dejtonski sporazum, vršeći pravno i političko nasilje nad Srbima, namećući rješenja i lažno predstavljajući i iznoseći činjenice na međunarodnom planu – izjavio je Dodik.

Kazao je da ne postoji niti jedna relevantna odluka BiH, UN-a ili EU-a za uvođenje institucije visokog predstavnika. Visoki predstavnik, dodaje, je nametao zakone uz pomoć međunarodne zajednice.

- Republika Srpska, bez obzira na to ko je predstavljao u kojem trenutku, izdržala je nalet međunarodnog faktora. On je uvijek bio u funkciji onoga što su Bošnjaci željeli i oni su naviknuti da im međunarodna zajednica odrađuje poslove. Ta će praksa prestati. Moguć je samo dogovor između nas – poručio je.

Dodik kaže da je za potpuno uspostavljanje suvereniteta BiH, u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Želim da napravim neke dobre stvari. Upravo taj intervencionizam doveo je BiH u poziciju da je samo dobro tržište za okruženje, a da BiH jednom potpuno lošom privatizacijom je napravila patuljastu privredu koja ne može biti konkurentna – kazao je Dodik.

Te su aktivnosti, dodaje, uperene protiv svakog čovjeka u BiH i s tim u vezi će predložiti niz mjera za zaštitu interesa domaće privrede.

- Ovo što do sada imamo u BiH je monopol uspostavljen od međunarodnog intervencionizma – pojasnio je svoj stav.

Jedini izvršno-politički organ na nivou BiH je, ponovio je Dodik, Predsjedništvo, a svi drugi organi su, dodaje, pomoćni. Kazao je da je politička volja Bošnjaka da se od Vijeća ministara BiH napravi vlada.

- Predsjedništvo je to koje vodi politike, a koje drugi organi trebaju ispunjavati. Ja hoću tu ulogu Predsjedništva. Ako to nije moguće, onda je sve besmisleno – poručio je Dodik.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, kazao je, nema njegovu podršku podršku, niti podršku entiteta RS.

- Ta OSA je pratila RS i njene funkcionere i činila zlo RS-u time što je kreirala i prema inostranstvu uputila lažne informacije o paravojnim i parapolicijskim formacijama u RS-u. Kao član Predsjedništva nemam namjeru da pređem preko toga. To će biti u fokusu svakog mog dana djelovanja – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH te dodaje:

- U ovom trenutku mislim da i mene, kao člana Predsjedništva, ta obavještajna agencija u BiH tretira kao svoj najveći problem. Neću da dozvolim da otuđena birokratska struktura može biti jača od legitimno izabranih predstavnika bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda jer to onda vodi u nakaradni sistem kakva je BiH – kazao je.

BiH, dodao je govoreći o potrebi uvođenja reda, sada ima preko 23.000 zaposlenika u službama koji primaju plaće iz budžeta, a početkom 2000-ih godina je bilo oko 3.500.

- To ne treba. To su samo oni koji su zaposleni i primaju plaću iz budžeta BiH. To se mora, kako je predviđeno, veoma brzo pokušati dovesti u okvire Reformske agende i vjerujem da će moje kolege prihvatiti neka rješenja koja ću im ponuditi – izjavio je.

Namjerava od ponedjeljka obaviti konsultacije sa ostalim članovima Predsjedništva, kako bi se u narednih sedam do deset dana održala prva sjednica Predsjedništva BiH. Na njoj će, kaže, predložiti izmjene Poslovnika Predsjedništva BiH.

- Počet ćemo od zastave, jer ona mora biti unutra gdje ja sjedim ili imam sastanak. Dosadašnja praksa je potpuno nekorektna prema RS-u i srpskom narodu. Zastava BiH koju je nametnuo visoki predstavnik nikada nije usvojena na relevantnom organu BiH i nikada nije prihvaćena od RS-a. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali isto tako mora da bude zastava RS-a. Ona je legitimna i legalna. Ta zastava mora da bude tamo gdje sam ja. Neću da budem neko ko je ikebana, ko će primjenjivati nakaradne prakse. BiH ima šansu ako je zemlja čistih računa svih u ovoj zemlji – zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.