open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Dodik: Dobro je da se kod Hrvata pojavio Čović, Bošnjaci ne mogu angažirati vojsku i policiju
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je svog kolegu Željka Komšića da, kako je kazao, eksploatira hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način.
26.09.2020. u 08:24
get url
text

Kazao je to Dodik u intervjuu za Večernji list, ukojem je dodao da je hrvatski državni vrh postao svjestan navodne Komšićeve uloge, a činjenicu da je on pozvan u Zagreb kao "lider Srba u BiH", a da poziv nije upućen Predsjedništvu BiH, objasnio je tvrdnjom da je to posljedica "stalnog izazivanja krize sa Srbijom i Hrvatskom.

- Mislim da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti – ocijenio je Dodik.

U Zagrebu, tvrdi, nije govorio ni protiv koga, pa ni protiv Bošnjaka, već je govorio "isključivo o konstitutivnosti naroda i potrebi da se ta prava poštuju". Ocijenio je Dodik i da je paradržavna tvorevina Herceg-Bosna "očigledno bila žrtva potrebe da se završi rat u Hrvatskoj".

- Međutim, kada eliminirate stvari iz prošlosti, možete reći da Hrvatska nije mogla, znala ili htjela boriti se za hrvatske nacionalne interese u BiH na putu u EU. Očito nije u Evropi bilo popularno da se za to zauzima. Sada Hrvatska nema nijedan razlog da se aktivno ne uključi u potporu zaštite kolektivnih hrvatskih prava u BiH. U Zagrebu sam shvatio da je neprihvatljivo to bošnjačko parazitiranje na hrvatskom političkome tijelu u BiH. Predsjednik i premijer su odlučni da se poštuje Dejtonski sporazum i konstitutivnost naroda – izjavio je Dodik.

Optužbe Stjepana Mesića da je Dodikova posjeta Zagrebu "nastavak Karađorđeva" je Dodik prokomentirao konstatacijom da "nisu ništa crtali". Tvrdi Dodik da neće biti rata u BiH već da time "Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance".

- Nisu oni problem, nego realni međunarodni odnosi. A zanima me i što bi učinilo Sarajevo. Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Dejtona, te povlačimo potez o izlasku iz BiH. Izetbegović ode u Predsjedništvo, tamo nema mene i ne može angažirati vojsku ni protiv Banje Luke ili Mostara. Ako bi se vojska upotrijebila, imali bismo posve drugu situaciju. Ne može poslati ni policiju u Mostar ili Banju Luku. Federalna policija ne može preći entitetsku liniju, niti iz jednog kantona u drugi – kazao je Dodik.

Bošnjake je Dodik optužio za aroganciju u kojoj su, tvrdi, gori od Srba u nekim dijelovima bivše Jugoslavije prije njenog raspada. U istoj rečenici je ponovio da Srbi imaju dvije države, Srbiju i entitet RS.

- Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao – poručio je Dodik.

Gogovreći o utjecaju međunarodne zajednice u BiH, član Predsjedništva je ustvrdio da SAD pokušava napraviti unitarnu BiH, te da na tome rade visoki predstavnik i troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- Mi ne želimo više biti naivne budale i tome pljeskati. Dobro je da se i kod Hrvata pojavio gospodin Čović koji snažno radi na ostvarenju konstitutivnosti naroda nakon što su Hrvati preživjeli ozbiljan pritisak s Hercegovačkom bankom i drugim stvarima – ocijenio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.