open-navfaktor-logo
search
Naftovod Janaf
Dodik: EU je sankcionišući Rusiju, politiku kažnjavanja proširila i na Srbiju, ali i Republiku Srpsku
Nakon što su članice Evropske unije izglasale osmi paket sankcija Rusiji, srbija više neće moći uvoziti rusku naftu preko gasovod Janaf. Ova odluka izazvala je ogorčenje srbijanskih zvaničnika, a pridružio im se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
06.10.2022. u 17:38
get url
text

- Odluka EU donesena na zahtjev Hrvatske da blokira protok ruske nafte kroz jadranski gasovod i onemogući snabdijevanje Srbije ruskom naftom je neprihvatljiva, štetna i nepravedna. EU je sankcionišući Rusku Federaciju, politiku kažnjavanja proširila i na Srbiju, ali i region Balkana, a time i na Republiku Srpsku. Naftovod Janaf je neriješenog statusa - napisao je Dodik na Twitteru.

Rafinerija nafte Brod iz Republike Srpske, dodao je Dodik, uplatila je značajan iznos za izgradnju Janafa, što Hrvatska nikad nije uvažila, te je uzurpirala prava i imovinu naftovoda.

- Pravo je vrijeme da se ovo pitanje stavi na dnevni red i utvrdi prava struktura vlasništva naftovoda - zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je po dolasku na samit Evropske političke zajednice ironično rekao da on uopće ne krivi Hrvatsku za onemogućavanje uvoza ruske nafte.

- Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi već više desetljeća, od 1941. - kazao je Vučić aludirajući na ustaški režim.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.