Uloga Rusije i SAD-a

Dodik i Čović: "Po pamet" o putu BiH u NATO kod ruskog ambasadora Ivancova

Objavljeno: 10.01.2019. u 11:08 Autor: Nedim Pobrić

Definitivno polariziranje snaga indikator je značaja pozicije na kojoj se BiH trenutno nalazi, odnosno prekretnice između euroatlantskih integracije sa jedne te u najboljem slučaju postojećeg "statusa quo" s druge strane

Ako postoji nešto pozitivno u neskrivenoj ulozi Rusije u blokiranju NATO puta Bosne i Hercegovine i podgrijavanju tenzija koje ugrožavaju stabilnost države i cijele regije, onda je to posljedični rast naše zemlje na listi vanjskopolitičkih prioriteta SAD-a i snažniji angažman ove svjetske sile.

Dešavanja u proteklih nešto više od mjesec dana u potpunosti su iskristalizirala međusobno suprostavljene blokove, čiji će se omjer snaga direktno reflektirati na budućnost BiH. Prijelomna tačka bilo je zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, koje je 5. decembra zasvijetlilo iz Brisela.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je ranije ove godine kako "nema nikakav problem sa MAP-om" te da Predsjedništvo BiH može donijeti tu odluku i aktivirati ga. Slično mišljenje su imali i ostali zvaničnici iz entiteta RS. Međutim, taj je stav iznenada promijenjen i to, nimalo slučajno, nakon intezivnih susreta Milorada Dodika sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom.

Čak dva puta su se u samo sedam dana, 18. i 25. decembra, sastajali Dodik i Ivancov, a ti su sastanci obilježeni Dodikovim uvjeravanjem da je spreman učestvovati u formiranju državne vlasti, ali "bez ikakvih ucjenjivanja vezanih za Odluku o sprovođenju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, koji RS ne prihvata".

Ono što mu je bilo prihvatljivo nekoliko mjeseci ranije, prestalo je biti nakon razgovora sa ruskim diplomatom jer je, očigledno, Moskva na osnovu iskustva u Crnoj Gori procijenila da bi aktiviranje MAP-a predstavljalo prevelik iskorak BiH na putu ka članstvu u NATO-u. Dovoljno velik da oteža dalje opstruiranje euroatlantskih integracija, čak i uz radikalne poteze kakvim smo svjedočili u Podgorici. Crna Gora im je uspjela "izmaći" i postati članica NATO-a pa Rusija u slučaju BiH ne želi ništa prepustiti slučaju.

Akcija Rusije nalaže reakciju SAD-a. Najprije je sredinom decembra zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan posjetio Sarajevo, a u fokusu posjete bilo je upravo članstvo u Alijansi.

- SAD podržava odluku koju su vlasti u BiH donijele da zemlja ide ka članstvu u NATO-u. Također podržavamo odluku da zemlja ide ka članstvu u EU. Međutim, moj interes je NATO. SAD su osnivači NATO-a i mi odluku vlasti BiH da zemlja ide u NATO smatramo ozbiljnom i sarađivat ćemo sa vlastima na provedbi obaveza na tom putu – kazao je Sullivan po okončanju serije sastanaka sa bh. zvaničnicima.

Da je ta namjera zaista ozbiljna, potvrdio je prije nekoliko dana i ministar vanjskih poslova SAD-a Michael Pompeo pismom upućenim Predsjedništvu BiH u kojem poziva na dalje iskorake ka članstvu u Alijansi te postizanje "većeg stepena saradnje sa SAD-om".

Uprkos namjeri Washingtona da "pogura" BiH ka Briselu, to neće biti nimalo lagan zadatak, s obzirom da je Moskva pod svoju kontrolu stavila i pojedine političke strukture van okvira manjeg bh. entiteta. Odlaskom u Banju Luku da u društvu Dodika i Ivancova proslavi neustavni "dan RS-a" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije samo uvrijedio Hrvate čiji je progon ozvaničen 9. januara 1992. godine, već se direktno svrstao u blok kojim rukovodi Rusija. Definitivno polariziranje snaga indikator je značaja pozicije na kojoj se BiH trenutno nalazi, odnosno prekretnice između euroatlantskih integracije sa jedne te u najboljem slučaju postojećeg "statusa quo" s druge strane.

Članstvo BiH u NATO-u, osim što je usvojenim zakonima, strategijama i odlukama definirano kao strateški vanjskopolitički cilj, dugoročni je garant stabilnosti u zemlji i regionu, ali i poticaj ekonomskom razvoju, što su i više nego opravdani razlozi da BiH ne zbog SAD-a ili bilo koje treće države, već zbog svih svojih građana postane članica Alijanse.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije