open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Dodik i Erdogan 16. marta u Ankari potpisuju sporazum o infrastrukturnim i građevinskim projektima
Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd - Sarajevo - Beograd.
12.02.2021. u 11:55
get url
text

Povod sastanka je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i ovaj projekat. Kako je planirano, Sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru Vc, mogućnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koç je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje Sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana.

Ministar Mitrović se još jednom zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna kako za odnose BiH, Srbije i Turske tako i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom, saopćilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.