open-navfaktor-logo
search
Pitanje Ukrajine i BiH
Dodik i Milanović se obrušili na Britaniju, kažu da huškaju i da su sumnjive namjere Londona
Milorad Dodik i Zoran Milanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske, posljednjih mjeseci često dijele stavove. Tako je i po pitanju angažmana Velike Britanije u našoj zemlji, ali i Ukrajini. S druge strane, ni Dodi ni Milanović, ne vide probleme na strani Rusije. 
02.02.2022. u 16:19
get url
text

Prvo je hrvatski predsjednik komentirao ulogu Velike Britanije po pitanju krize u Ukrajini uz konstataciju "da bez Rusije nema evropske stabilnosti".

 - Sa njom (Rusijom) se treba dogovoriti - rekao je Milanović jučer novinarima u Zagrebu. 

Ocijenio je da Velika Britanija "huška" i da se Ukrajina "neće usrećiti ako bude slušala trenutno aktuelni London". 

Također je ocijenio da Ukrajini "nije mjesto u NATO i da je jedna od najkorumpiranijih država".

Britanaca se sjetio i Milorad Dodik, pa je tako rano jutros poručio da nema potrebe da Britanci pojačaju vojno prisustvo u BiH. 

- Smatram da je postojeći kontigent vojnika u sastavu misije Altea sasvim dovoljan i da BiH nema izazove koji bi zahtijevali dodatne snage - naglasio je Dodik i dodao da ovaj prijedlog neće dobiti podršku u Predsjedništvu BiH.

Dodik je podvukao da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovdje došli.

- Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namjere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom, i to baš u izbornoj godini - istakao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.