open-navfaktor-logo
search
Banja Luka - Doboj
Dodik i Vučić ometaju vozače na autoputu
Duže od godinu vozačima na autoputu kod tunela Potočani pažnju skreće nezakonito postavljeni transparent "Svjetlo na kraju tunela"
24.10.2019. u 12:55
get url
text
Tunel Dodik i Vučić

Duže od godinu vozačima na autoputu Banja Luka - Doboj, kod tunela Potočani pažnju skreće nezakonito postavljeni transparent "Svjetlo na kraju tunela" na kojem se nalaze fotografije Milorada Dodika, aktuelnog člana Predsjedništva BiH, i Aleksandra Vučića, predsjednika  Srbije.

Bez obzira na to što postavljanje transparenata iznad ulaza u tunel krši zakonske propise, nadležne institucije ništa nisu preduzele da se oni uklone, a počinioci kazne.

- Iznad autoputa i brzog puta nije dozvoljeno stavljati transparente. Natpisi se ne smiju stavljati na putnim objektima, portalu tunela, tunelima i nadvožnjacima kao i na rastojanjima manjim od 100 metara od putnih objekata - navodi se u Pravilniku o postavljanju, održavanju i uklanjanju reklamnih tabli iz 2014. godine, a kojim se u Republici Srpskoj reguliše ova oblast.

Također, kako se navodi u pravilniku, natpis svojim izgledom, oblikom i tekstom mora biti takav da ne odvraća pažnju vozača što je u ovom slučaju skoro pa nemoguće s obzirom na njegovu blizinu i sam sadržaj.

Ova svojevrsna reklama iznad tunela stoji od zvaničnog otvaranja autoputa "9. januar" u oktobru prošle godine samo nekoliko dana prije općih izbora u BiH. Ko ju je postavio, do danas nije objelodanjeno.

Ipak, s obzirom na to da se identičan panel u maju pojavio na Koridoru 10 u Srbiji, a da je izvođač radova na oba projekta bio "Integral Inžinjering", sa velikom vjerovatnoćom se može zaključiti da je preduzeće iz Laktaša učestvovalo u njihovom postavljanju.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske su rekli kako odobrenja o postavljanju natpisa u zaštitnom pojasu donosi upravljač puta, a da Vlada RS-a utvrđuje visinu naknade za reklamiranje.

Međutim, upravljač puta, u ovom slučaju "Autoputevi RS" i pored brojnih poziva i dopisa punih 15 dana ignorišu pitanja portala CAPITAL o ovoj temi, svjesno ignorirajući još jedan propis, Zakon o slobodnom pristupu informacijama RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.