open-navfaktor-logo
search
Kritike
Dodik: Inzko pokušava sačuvati plaću od 24.000 eura, on je portparol Bošnjaka
Za narednu sedmicu je najavio sjednicu Narodne skupštine RS-a, na kojoj će govoriti o postupcima visokog predstavnika, koji je, kako je kazao, masovno kršio Dejtonski sporazum i doveo BiH u sadašnju situaciju
06.11.2019. u 16:40
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik osvrnuo se na današnjoj konferenciji za medije o izvještaju visokog predstavnika Valentina Inzka kojeg je podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Dodik je kazao kako je vidljivo da "neki veliki" pokušavaju sa sjednica Vijeća sigurnosti skinuti problem Kosova, te održavati BiH koja, kako je kazao, već odavno nije akutni problem. Za visokog predstavnika je kazao da ima mandat da "upozorava, prati, predlaže, sugerira i ništa više".

- Visoki predstavnik je u Bonu sam sebi pribavio "bonska ovlaštenja", koja su protiv Dejtonskog sporazuma i uveo bezakonje u BiH. Sve vrijeme njegovo ponašanje je bilo nezakonito i u tom pogledu je visoki predstavnik donosio nezakonite akte, vršeći pritisak na institucije vlasti – kazao je Dodik.

Dodao je da je uloga visokih predstavnika da čuvaju Dejton, a ne da ga mijenjaju, te da je bivši visoki predstavnik Carlos Westendorp "priznao šta su radili visoki predstavnici".

- Zamislite, sad sam baš, dolazeći iz "federalnog Sarajeva" u ovu rezidenciju, slušao vijesti, gdje Filandra kao profesor na nekom fakultetu u Sarajevu tumači i kaže da visoki predstavnik ima ustavna prava da postupa. Zamislite kad neko kao profesor, koji bi trebao biti neki autoritet, na taj način obmanjuje javnost, a gore bi bilo da ne zna – izjavio je Dodik.

Za narednu sedmicu je najavio sjednicu Narodne skupštine RS-a, na kojoj će govoriti o postupcima visokog predstavnika, koji je, kako je kazao, masovno kršio Dejtonski sporazum i doveo BiH u sadašnju situaciju.

- Danas u BiH imamo niz institucija koje samo imaju kancelariju i popunu ljudi. Reći ću vam podatak da 2000. godine, prije intervencija visokih predstavnika, u institucijama BiH je bilo 3.000 zaposlenih, a na današnji dan ima 24.000 koji primaju plaću iz budžeta, što govori o tome da je namjera bila centralizacija – izjavio je Dodik.

U izvještaju je, tvrdi, iznesen niz netačnih tvrdnji, te da se on stavlja iznad Ustavnog suda BiH, što je, dodaje, međunarodni kriminal.

- NATO integracije nisu stvar visokog predstavnika. U Aneksu X nigdje ne piše da je on zadužen za NATO integracije, a on je u svom izvještaju masovno o tome govorio – tvrdi član Predsjedništva BiH.

Ponovio je da se visoki predstavnik petlja u stvari koje nisu njegova nadležnost, te da je "masovno obmanuo" Vijeće sigurnosti UN-a. Inzko, tvrdi Dodik, nije imao pravo komentirati sporazume stranaka, poput onog od 5. augusta, jer "on nije bio tu, niti ga je bilo ko šta pitao".

- Visoki predstavnik nastavlja da RS locira kao glavni problem samo zato što RS ne prihvata da njegova politika i politika nekih zapadnih zemalja bude naša politika – kazao je Dodik.

U tom je kontekstu govorio o državnim zakonima kojima su osnovane institucije poput Uprave za indirektno oporezivanje, SIPA-e, te Suda i Tužilaštva BiH.

- RS predlaže da se održi novi dogovor u BiH o svim ovim pitanjima i da se uspostavi održiv dogovor na ovu temu. RS čak nije protiv toga da se razgovara o tome da na nivou BiH ostane određeni oblik Suda i Tužilaštva, ali smo sasvim sigurno protiv ovoga što sad ima i tražit ćemo od FBiH da obavimo te razgovore i da se napravi o tome sporazum, kako bi se moglo to tretirati kao dogovor dva entiteta – izjavio je Dodik, zaprijetivši da bi ignoriranje moglo rezultirati "istupanjem RS-a iz sporazuma".

Visoki predstavnik, dodao je, brani svoj kriminal i da se ponaša navijački, te kao "portparol Bošnjaka".

- Samo svojim lažnim izvještajima visoki predstavnik pokušava da održi pažnju, dovodeći u zabludu najviši organ svjetske organizacije, da bi se održalo tih njegovih 24.000 eura plaće koje dobija i sve privilegije. On će govoriti o plaćama, kako su niske, kako su ovakve i onakve. Samo ću vam reći, na te 24.000 eura, visoki predstavnik ne plaća porez na plaću ni ovdje, ni u svojoj zemlji, zato što se tretira da on radi u rizičnom prostoru. Nikad ga niste čuli da je on donirao nekoj ugroženoj porodici ovdje u BiH. On to bezočno i tako ljubomorno čuva samo za sebe i drži nama moralne pridike o tome kako se mi trebamo ponašati – zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.