open-navfaktor-logo
search
Izvršni komitet SNSD-a
Dodik: Migrante bez oklijevanja deportovati, o dogovoru za Mostar kad vidimo izmjene Statuta
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da migranti postaju ozbiljan problem te traže od vlade tog bh.entiteta da najkasnije do petka sačini plan aktivnosti i mjera koje su neophodne kako bi se reagovalo na sve veću prisutnost migranata na putevima i naseljnim mjestima u RS-u, u kojoj i dalje ne žele migrante.
21.06.2020. u 19:28
get url
text
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

- Tražimo da se obezbijedi potpuna sterilizacija od migranata na našim prostorima i da se obezbijedi potpuna sigurnost naših ljudi – rekao je Dodika na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

RS, kako je dodao, neće dozvoliti nikakve centre za migrante na svom prostoru, podsjetio je da su nedavno u okolini Laktaša migranti potezali oružje na pripadnike policije.

Dodik kaže da "strah, koji se uvlači u ljude od migranata, mora odmah da bude eliminisan".

- Jedina, neophodna i brza mjera je da BiH zajedno s entitetima obezbjedi svu logistiku da se migranti koji se nađu evidentiraju iz koje zemlje dolaze te bez oklijevanja deportuju. To će donijeti sigurnost među sve ljude u BiH. Neprihvatljivo je da od nekih institucija sa Zapada dolaze sve češći zahtjevi da se problem migranata rasporedi širom BiH. To odbijamo i nećemo u tome učestvovati - dodao je on.

Izvršni komitet SNSD-a je obavezao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da na prvoj sjednici predloži odluku o finansiranju lokalnih izbora na prostoru BiH, kako bi se, tvrdi, eliminisali bilo kakvi razlozi o mogućim malverzacijama u vezi sa njihovim održavanjem.

Najavljeno je i da će institucije RS obezbijediti milion KM za srpsku zajednicu u Federaciji BiH, u kojoj je, kako tvrde, „na snazi diskriminacija srpskog naroda, "jer ih obilaze u razvojnim projektima čime se pokušava uticati na novo raseljavanje“.

Kada je u pitanju sporazum HDZ i SDA u vezi s održavanjem izbora u Mostaru, u SNSD-u su nezadovoljni, jer su isključeni srpski predstavnici, kao i zbog činjenice da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine na čemu, kaže, upravo insistira SDA.

- Smanjen je procenat našeg učešća kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru – dodao je on.

Iz SNSD-a su pozvali građane da se striktno pridržavaju mjera za suzbijanje koronavirusa koji je, kako kaže, i dalje prisutan i moguće je proširenje određenih mjera zaštite.

Dodik je kazao da nije korektno i fer da granice BiH budu otvoreno za državljane Hrvatske, a da Hrvatska zabrani bh. građanima da idu u Hrvatsku ili prolaze kroz nju.

- Naš princip će biti da se napravi neka vrsta reciprociteta i da budu jednako otvorene ili zatvorene za sve – rekao je Dodik.

Zbog šteta nastalih usljed koronavirusa, najavio je da će biti raspoređeno 30 miliona KM za pomoć budžetima lokalnih zajednica u RS-u.

Ponovio je da SNSD neće pristati na izbor novog državnog ministra singurnosti, bez imenovanja i svih drugih kadrova u agencijama i drugim organima na nivou BiH za koje su provedene procedure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.