open-navfaktor-logo
search
Intervju za Sputnjik
Dodik: Moja izjava da RS ima pravo na samoopredjeljenje nije floskula, žalim SAD
Dodik tvrdi da optužbe na račun Rusije i njenih pogubnih namjera na Balkanu "nemaju veze sa zdravim razumom"
09.10.2019. u 09:29
get url
text

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a govorio je za ruski Sputnjik o dnevno-političkim aktuelnostima u BiH, sa posebnim fokusom na proces formiranja vlasti.

Pored već uobičajenih ocjena koje se odnose na uzroke neformiranja vlasti, a koje Dodik fakturiše političkim oponentima pokušavajući skinuti odgovornost sa sebe, osvrnuo se i na pitanje sankcija SAD-a. Kazao je da su Amerikanci njegovu retoriku ocijenili kao antidejtonsku, te da to nije tačno.

- SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i niko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Washington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počastvovan sam činjenicom da ne moram svaki dan da se sastajem sa Amerikancima koji ispostavljaju zahtjeve – izjavio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a tvrdi da njegova rečenica da "RS ima pravo na samoopredjeljenje" nije floskula.

- Nije to moj idealizam, jer nama stranci godinama govore da su sastavni dio Ustava međunarodni akti kao što je Pakt o ljudskim pravima i slobodama, a prvi član glasi da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Dodaje se da tamo gdje postoji međunarodna uprava, ona je dužna da pomogne narodima da se to pravo afirmira. A kada se mi na to pozovemo, dobijemo odgovor da je to antidejtonski, jer se plaše otcjepljenja - rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da optužbe na račun Rusije i njenih pogubnih namjera na Balkanu "nemaju veze sa zdravim razumom", te da žali SAD ako nemaju nikog relevantnijeg za analize u odnosu na Daniela Serwera.

- Serwer je muslimanski lobista i njemu su od 1991. za sve krivi Srbi. Ne može o tome da priča čovjek koji bar jednom godišnje ne dođe u BiH. Ne razumijem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju. Prvo su imenovali Matthewa Palmera za Balkan, a potom i Richarda Grenela samo za dijalog Beograda i Prištine. Palmeru je zapravo sačuvan obraz i data mu je nadležnost Bosne, jer je Grenel Trampov čovjek od povjerenja – izjavio je Dodik.

Dodik tvrdi da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov veliki poznavalac prilika na Balkanu, koji je veoma objektivan.

- Kada je BiH rekla da ne želi da uvede sankcije Rusiji, odmah smo postali ruski podanici i odmah je krenula priča da Rusi imaju već utjecaj nego Amerikanci. Realno, niko od Srba nije isključio Amerikance, ali ne možemo da zaboravimo šta su sve uradili protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa. U SAD moraju da shvate karakter Srba, moraju da shvate da su nam bacali osiromašeni uranijum, intervenirali su u BiH i stali na stranu muslimana i Hrvata i ponizili nas u Dejtonu. I sada nas žele u NATO-u? Ja neću u NATO – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.