open-navfaktor-logo
search
"Predstavlja RS"
Dodik na sigurnosnom forumu u Moskvi: Srpski narod prva žrtva hegemonističkog koncepta Zapada
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se u Rusiji na 11. susretima visokih predstavnika za pitanje sigurnosti, nakon čega se sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.
24.05.2023. u 19:51
get url
text

Dodik je u obraćanju rekao da je "BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja historije i međunarodnog prava".

Kazao je da je "od '90-tih godina srpski narod žrtva hegemonističkog koncepta SAD-a i NATO-a" i da su " tada neuspjeli koncept zatiranja nacije bombardovanjem, Alijansa i zapadni moćnici pretočili u eksperiment".

- Nakon rata BiH je postala geopolitički eksperiment, kolonija zapadnog liberalnog globalizma, koji je trebao da kompletira proces odumiranja nacije i da stvori neko hibridno, nadnacionalno društvo bez identiteta i uvažavanja tradicije, ustavnog prava, historijskog iskustva života na Balkanu. Trideset godina već upravljaju kolonijalnim metodama i nameću rješenja putem neizabranog stranca - naveo je Dodik.

Na forumu se obraćao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji je kazao da je "za širenje neokolonijalizma, Zapad izabrao adekvatan trenutak - rusko-ukrajinski sukob".

- Washington optužuje Rusiju da vodi hladni rat dok iza kulisa uništavaju sistem međunarodnog prava - rekao je Lavrov.

Dodik i Lavrov susreli su tokom ovog foruma. Za Dodika, koji je, kako piše RTRS, i specijalni gost, učešće RS-a na forumu je "potvrda da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, poštuje njen suverenitet".

- Za Ruse to ne predstavlja spornu činjenicu, za razliku od Zapada koji to pokušava na svim multilateralnim nivoima da skrajne, da potcijeni ili ponizi Republiku Srpsku, ne dozvoljavajući joj da govori ni o pitanjima koja se tiču BiH i Republike Srpske, nego mora da sluša. To je ovdje sasvim nešto drugo, ovdje možete da govorite, ovdje ste među prijateljima - kazao je Dodik.

Video-linkom okupljenima na forumu u Moskvi, obratio se i ruski predsjednik Vladimir Putin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.