open-navfaktor-logo
search
Krenuo u napad
Dodik najavio odbacivanje bonskih ovlasti na sjednici NSRS
Neki će reći, zašto baš sada, baš zato da se ne bi shvatilo da smo mi prihvatili kršenje propisa Dejtonskog sporazuma
28.10.2019. u 22:58
get url
text

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je u ponedjeljak da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti predloženo da skupština odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

-Neki će reći, zašto baš sada, baš zato da se ne bi shvatilo da smo mi prihvatili kršenje propisa Dejtonskog sporazuma. Bit će zapisano u istoriji i svuda da su oni prevarom pokušali da modeliraju politički sistem i to su činili sve do trenutka dok Republika Srpska nije snažno odbacila takav pristup i model visokih predstavnika- rekao je Dodik. 

On je rekao da će Kolegij Skupštine  ovih dana utvrditi tačan datum održavanja posebne sjednice, navodeći da bi sjednica trebalo da bude održana oko 5. novembra, prema ranijim naznakama.

Dodik je rekao da posebna sjednica "ima ambiciju da pruži odgovore na određene izazove, ne samo na priču koja se zove deklaracija SDA, nego i na mnoge druge, prije svega na ponašanje visokih predstavnika i bezakonje i međunarodni kriminal koji su činili i koji su išli za tim da su RS mimo Dejtonskog sporazuma nametnuli bonska ovlaštenja i koristili ih da bi promijenili politički sistem".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.