open-navfaktor-logo
search
Ne odustaje
Dodik: Nastavljamo sa politikom vraćanja nadležnosti, nema povratka u državne institucije sve dok...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da politika RS-a "ostaje politika vraćanja nadležnosti", kao i da na snazi ostaje raniji zaključak Narodne skupštine RS-a koja je utvrdila da, dok se ne povuče Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida, srpski predstavnici se neće vratiti u institucije BiH.
17.01.2022. u 15:09
get url
text

- Naša politika ostaje politika vraćanja nadležnosti, poštovat ćemo odluke NSRS-a koja je utvrdila da, dok se ne riješi problem zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik, naši predstavnici će ići samo na sjednice kada procijenimo da je to u interesu RS-a – rekao je Dodik.

Podsjećamo, predsjednici političkih stranaka u RS-u su krajem jula prošle godine potpisali zaključke o neučestvovanju u donošenju odluka u institucijama BiH, a nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida.

- Smatramo da ne postoje uvjeti za donošenje odluka srpskih predstavnika u institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH) osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS-a, sve dok se ne riješi pitanja nametnutog zakona – navedeno je u spomenutim zaključcima.

Također, političari iz RS-a tada su odbacili "nametnute odluke visokog predstavnika", uz ocjenu da su one "neprihvatljive i ništavne".

Dodik je danas u Banjoj Luci, a nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend koji je apelovao da se nađe način da se bh. insitutcije odblokiraju, kazao da će se "tražiti način da se otklone razlozi zašto srpski predstavnici ne učestvuju u radu".

- Moguće da će se doći do prijedloga koji će se referisati na način kako je donesen zakon. Tek kada se otklone razlozi, možemo se vratiti – poručio je.

Rekao je i da je RS spreman da podrži bilo koji dogovor oko izmjene Izbornog zakona BiH, ukoliko se dogovore bošnjačka i hrvatska strana u vezi s izborom za Predsjedništvo BiH sa prostora FBiH, ali i ukoliko bude dogovora o izboru u Domu naroda BiH, i to srpskim predstavnicima bude odgovaralo.

Podvukao je da RS nastavlja sa politikom vraćanja nadležnosti, te ponovio da se imovina šuma i poljoprivrednog zemljišta ne može oduzimati RS-u.

Ocijenio da je opozicija različito interpretirala njegov razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da "pokušavaju da naprave atmosferu da je nešto dogovoreno".

- Nije malo ako predsjednik Srbije kaže da moli ovu strukturu da razmisli, ali isto tako smatramo da nisu otklonjeni razlozi da srpski predstavnici ne učestvuju u odlučivanju. Sve ostrašćene izjave od opozicije su usmjerene ka tome da bi se pojačao pritisak na RS i odagnali ratnohuškački pozivi iz FBiH koji smatraju da je baš sada vrijeme da se obračunaju sa RS-om i posebno Miloradom Dodikom – izjavio je Dodik.

Još jednom se obrušio i na visokog predstavnika Christiana Schmidta te kazao kako postoji abnormalna, luda situacija, da se građanin jedne zemlje ovdje prestavlja kao visoki predstavnik.

- Jedna anahrona pojava. Oni smatraju da u BiH žive luđaci čim mogu da ovdje pošalju tako nekoga. On je lažni visoki predstavnik i tako će ga historija zapisati. Polupao je lončiće – rekao je Dodik i Schmidta nazvao luzerom koji ima za cilj da njega smijeni.

- RS ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove – dodao je.

Kazao je i da ne može govoriti o mogućnosti da ga Schmidt smijeni jer on nema legalan mandat. Reko je i da će biti na prvoj sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH i odlučivati onako kako procijeni da treba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.