Otišao u Beograd

Dodik o ostavci Haradinaja: Nova farsa za pritisak na Srbiju

Objavljeno: 19.07.2019. u 21:32

Prema njegovim riječima, čitavo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje

Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja liči na sve dosadašnje farse koje je najčešće pravila međunarodna zajednica, a ima za cilj da vrši dodatni pritisak na Srbiju. Dodik je danas sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o ostavci Ramuša Haradinaja.

-Rekao sam da mi to liči na sve one dosadašnje farse koje su najčešće pravili međunarodna zajednica i pojedini u BiH iz muslimanskog i hrvatskog naroda i da ovo najviše ide ka tome da se Haradinaju još jednom opere biografija kako bi on kao nesumnjivi politički faktor mogao ponovo da se vrati u politički život Kosova - rekao je Dodik u izjavi za RTS.

Dodaje da mu izgleda veoma farsično kada Haradinaj kaže da on ide tamo kao ime, a ne ide kao država.

-Čitava ta priča oko vlasti u Prištini nesumnjivo ima teroristički predznak - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, čitavo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje i u tom pogledu ne može da bude rješenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan dio naroda kakav je u RS-u mora da šuti i da, kako je rekao, trpi torturu međunarodnog faktora koji mu je namijenio ulogu života u državi u kojoj ne može da funkcioniše.

Istakao je da je Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka nauštrb nacionalnih i državnih interesa za Srbe neće biti.

-Naravno, treba težiti ka konsenzusu i kompromisu, ali on mora da bude općeprihvatljiv - zaključio je Dodik.

Izvor:   Faktor/RTS

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije